FIZIKALNA TERAPIJA U VAŠEM DOMU (BEOGRAD)

logo

POVREDE RAMENA - BOL U RAMENU

POVREDE RAMENA – BOL U RAMENU

 

Povrede ramena i bol u ramenu su veoma česte pojave. Između 18 9 26 procenata odraslih osoba nekada iskusi ili pati od jedne od ovih neprijatnosti. Rameni zglob ima najveći opseg pokreta od svih naših zglobova, tako da nije iznenađujuće da su bol i povrede u ramenu uobičajene i neverovatno neprijatne.

 

Zglob ramena se sastoji od tri glavna dela:

 • Humerus (kost nadlaktice)
 • Ključna kost (ključna kost)
 • Scapula (lopatica)

Ove kosti, koje zajedno drže mišići, tetive i ligamenti, su ono što nam omogućava da sa lakoćom obavljamo svakodnevne zadatke. Pošto je rame jedno od najčešće korišćenih delova tela, izloženo je većem riziku od povreda. Zato je važno razumeti kako ga zaštititi, kao i kako pravilno lečiti bol i povrede ramena

 

.povrede ramena

UOBIČAJENE POVREDE RAMENA

Znati zašto osećate bol u ramenu je prvi korak u lečenju. Ramena mogu biti povređena raznim aktivnostima, uključujući one naizgled bezopasne, kao što je sedenje za stolom na poslu. Vrste povreda ramena mogu se uredno podeliti u dve glavne kategorije: iznenadne povrede i povrede nastale usled prekomerne upotrebe.

 

5 NAJČEŠĆIH POVREDA RAMENA:

U toku jednog običnog dana vaša rame obavljaju dosta posla kako bi vam pomogla da završite svakodnevne zadatke. Njihovo naprezanje ili povrede zaista često izazivaju izuzetno jak bol u ramenu. Neki od najčešćih uzroka bolova u ramenu uključuju:

 

 1. POVREDE TETIVA RAMENA

Tetive u vašem ramenu mogu se pokidati kao rezultat akutne povrede ili određenih degenerativnih stanja. Prirodni proces starenja, iznenadne povrede i prekomerna upotreba često dovode do cepanja ili kidanja tetiva. Bez obzira da li pacijent doživljava delimičan ili pun kidanje tetive, bol u ramenu može biti izuzetno intenzivan i može zahtevati redovne terapije kod fizioterapeuta.

 

 1. BURZITIS RAMENA

Rame je komplikovan i važan zglob. Jedna od ključnih komponenti koje čine rame naziva se bursa. Ukoliko, usled povrede ili prenaprezanja ramena, burza postane iritirana ili upaljena, možete razviti bursitis. Tada je potrebno da zakažete termin fizikalne terapije što je pre moguće.

 

 1. TENDINITIS RAMENA

Tendinitis je uobičajeno stanje koje izaziva upalu u predelu ramena. Stanje obično pogađa one koji su fizički aktivni ili osobe koje rade na poslu koji se bazira na repetitivnim pokretima (teniseri, ili npr. slikari). Kod ove povrede, važno je zapamtiti da uz fizikalnu terapiju, redovno odmaranje ramena može pomoći u sprečavanju hroničnog bola.

 

 1. SMRZNUTO RAME

Smrznuto rame se obično javlja nakon povrede ramena. Većina fizioterapeuta preporučuje pacijentima sa smrznutim ramenom da se dosta odmaraju između termina fizikalne terapije, kako bi se izbeglo stvaranje ožiljnog tkiva na ramenu. Ako se ožiljno tkivo razvije, mišići koji okružuju rame takođe mogu da se zamrznu, ograničavajući vaš puni opseg pokreta. Bez strpljenja i adekvatne terapije, rezultat vrlo često može biti hronični bol u ramenu

 

 1. IMPINGEMENT SINDROM * Udar u rame

Do udarca u rame može doći kada gornji deo lopatice vrši preterani pritisak na meka tkiva u ruci kada je podignuta od tela. Dok se ruka podiže, lopatica se trlja o tetive i burzu. Ako se ne leči, udar u rame može dovesti do burzitisa i/ili tendinitisa.

 

bol u ramenu

KAKO NASTAJU POVREDE RAMENA

Iznenadna povrede ramena * Poznate i kao akutne povrede, one mogu biti rezultat bilo čega, od spoticanja i sletanja na rame do uvrtanja ramena na neprirodan način. Iznenadne povrede mogu uključivati:

 

 • Modrice
 • Povređene tetive
 • Povređeni ligamenti
 • Povređeni nervi
 • Pocepana rotatorna manžetna
 • Napregnuti mišići
 • Polomljene kosti
 • Dislokacija ramena

 

Nakon akutne povrede ramena, verovatno ćete odmah videti modrice ili otok. Možda ćete osetiti peckanje ili utrnulost ako je povreda dovela do uklještenja nerva ili oštećenog krvnog suda.

 

POVREDE OD PREKOMERNE UPOTREBE

Podla vrsta povrede koje se često sporo razvijaju tokom vremena, kao rezultat vaših svakodnevnih aktivnosti. One su rezultat toga što se rameni zglob ili okolno tkivo suočavaju sa prekomernim stresom, a možda nećete ni shvatiti da nešto nije u redu sve dok se iznenada ne osetite uporan bol u ramenu. Neke od povreda prekomerne upotrebe smo već pomenuli:

 

 • Burzitis, koji smo već pomenuli
 • Tendinitis
 • Istegnut mišić
 • Zamrznuto rame
 • Impingement sindrom (udarac u rame), koji može dovesti do upale tetiva rotatorne manžetne.

 

Postoji i nekoliko manje uobičajenih povreda koje takođe mogu uticati na vaše rame, uključujući:

 

 • Nepravilno držanje tela (loša postura)
 • Osteoartritis
 • Diskus hernija
 • Nagomilavanje kalcijuma
 • Infekcija

 

FIZIKALNA TERAPIJA ZA BOL U RAMENU

U zavisnosti od specifičnosti povrede, fizikalna terapija ramena koju će fizioterapeut prepisati verovatno će uključivati jednu ili kombinaciju sledećih vrsta lečenja:

 

 • Terapija ledom: podstiče zaleđivanje povređenih mesta za akutne povrede. Pomaže u smanjenju upale i otoka, što, zauzvrat, takođe pomaže u smanjenju bola.

 

 • Terapija toplotom: Za razliku od terapije ledom, koja se koristi u prvim satima od povrede, toplotnu terapiju je najbolje koristiti nakon 72 sata. Kao i terapija ledom, takođe je lek protiv bolova i omogućava mišićima da se opuste.

 

 • Praktična terapija: Zahteva pomoć fizioterapeuta da opusti povređeno rame. Svojim rukama, fizioterapeut koristi pritisak na tkivo u zavisnosti od smera kako bi mu pomogao da povrati deo svoje prirodne pokretljivosti.

 

 • Istezanje: Je uobičajena vrsta terapije za bol u ramenu jer je dizajnirano da nežno gura vaše mišiće sve dalje i dalje dok ne povratite svoj opseg pokreta. Fizioterapeut će verovatno uključiti različite nivoe istezanja koji mogu ciljati na delove ramena, kao i na vrat i kičmu, u zavisnosti od povrede.

 

 

vežbe za bol u ramenu

 

Jačanje ramena:

Ovo je u suštini drugi način da se kaže vežbe za rame, jer vam fizioterapeut može preporučiti da vežbate kako biste smanjili bol na mestu povrede. Cilj vežbi nikada nije samo na ramenima nego da budete jači nego pre povrede, sa idejom da sprečite njenu ponovnu pojavu.

 

 • Mobilizacija zgloba: Druga vrsta terapije u kojoj je neophodna pomoć fizioterapeuta, mobilizacija zgloba ima za cilj povećanje pokretljivosti povređenog ramena istezanjem zglobne kapsule. Pošto zahteva temeljno razumevanje anatomije, izvodi ga samo obučeni, profesionalni fizioterapeut.

 

 • Ultrazvuk: Terapeutski ultrazvuk — ne treba mešati sa dijagnostičkim ultrazvukom — je vrsta fizikalne terapije za bol u ramenu u kojoj se mišići, tetive i druga meka tkiva tretiraju sesijom dubokog zagrevanja. Toplota poboljšava cirkulaciju u tkivu, što istovremeno ublažava bol i pomaže u lečenju povrede. Terapeutski ultrazvuk takođe pomaže u povećanju elastičnosti mišića, posebno u slučajevima smrznutog ramena, kako bi se mišićima omogućilo lakše istezanje i samim tim povećao opseg pokretljivosti.

 

 • Električna stimulacija: Jedan od načina za jačanje mišića povređenog ramena je stimulacija nerava.

 

 • Atletska traka : Vaš fizioterapeut može odlučiti da koristi atletsku traku kao deo fizikalne terapije ramena u kombinaciji sa drugim metodama terapije, kao što su vežbe.

 

 • Kineziterapija: Podstiče kretanje ramena na bezbedan i siguran način uz povećanje cirkulacije.

 

fizikalna terapija povrede ramena

POVREDA RAMENA I MODIFIKACIJA AKTIVNOSTI

Da biste smanjili verovatnoću da se vaša povreda ramena vrati, vaš fizioterapeut će vam pružiti načine na koje možete da promenite način na koji obavljate svakodnevne aktivnosti.

 • Ergonomija radnog mesta:. Sa ciljem da sa ekspertom pronađete načine da obezbedite telu odgovarajuću podršku koja mu je potrebna.
 • Program vežbanja kod kuće: Vežbe fizikalne terapije ramena koje radite sa svojim fizioterapeutom će verovatno morati da se održavaju u određenoj meri kada se vaše sesije završe. Fizioterapeut će pripremiti set vežbi kod kuće kako bi vam pomogao da održite napredak koji ste postigli. Obuka za pravilno, samostalno izvođenje vežbi je deo fizikalne terapije.

 

fizikalna terapija kod kuce sucevic

KADA TREBA ZAPOČETI FIZIKALNU TERAPIJU

Što pre – to bolje. Posebno ako znate ili barem sumnjate da možda patite od povrede od prekomerne upotrebe ramena, Što duže ostavite potencijalnu povredu ramena bez adekvatnog lečenja moguće je da će situacija postati gora. Zbog toga je prevencija bolja od lečenja. Međutim, i u slučaju povrede ramena, pravovremena primena fizikalne terapije može sprečiti pogoršanje povrede i smanjiti šanse da će vam možda biti potrebna operacija.

Osim toga, poseta profesionalnom fizioterapeutu koji je dobro upućen u ljudsku anatomiju je odličan način da vam pomogne da popravite sve problematične aktivnosti ili lose fizičke navike koje imate.

Dakle, čim osetite da imate bol u ramenu ili posumnjate na povrede

 

Fizioterapeut Nikola Sučević je takođe dostupan da vas posavetuje o svim nedoumicama koje imate, bilo da se radi o povredi, svakodnevnim fizičkim aktivnostima ili načinima na koje možete učiniti svoj svakodnevni život ergonomičnijim i boljim za svoje telo. Pozovite nas i zakažite svoj termin već danas!

 

 

 

 

Fgym - saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Tim Co- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Maximum Effect - saradnik Fizioterapeuta Nikole Sucevica Kujka- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Beograd Chiper- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Beograd Dr. Stepić - saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica

Da li vam je ovaj članak pomogao?

Ukoliko smatrate da je koristan podelite ga sa prijateljima kako bi i njima neko pomogao.