FIZIKALNA TERAPIJA U VAŠEM DOMU (BEOGRAD)

logo

PRELOM KLJUČNE KOSTI

PRELOM KLJUČNE KOSTI (fraktura klavikule)

Prelom ključne kosti ili fraktura klavikule.

 

Slomljena ključna kost je česta povreda ruke. Dešava se usled pada, kao sportska povreda ili posledica saobraćajne nesreće. Iako je slomljena ključna kost bolna, većini ljudi za lečenje nije potrebna hirurška intervencija. Fizikalna terapija je obavezna u procesu rehabilitacije, kao pomoć u smanjenju ukočenosti, u obnovi obima pokreta i snage.

VRSTE PRELOMA KLJUČNE KOSTI

Ključna kost može da pukne na jednom mestu ili da se razbije na nekoliko delova. Slomljeni delovi mogu i dalje da se poređaju ili mogu završiti van svog mesta (dislociran prelom).

SIMPTOMI I UZROCI

Kada se dešava prelom ključne kosti?

Uobičajeni uzroci su:

 • Sudari (traume) kada je ruka ispružena, na primer tokom skijanja ili nekih drugih sportova.
 • Direktni udarci u ključnu kost, npr. u saobraćajnoj nesreći.
 • Pada na ključnu kost ili ispruženu ruku.
 • Kod beba se ova povreda javlja usled prolaska kroz rodni kanal na porođaju.

 

prelom ključne kosti

AKO SLOMITE KLJUČNU KOST, MOŽETE DOŽIVETI:

Zvuk škljocanja ili škripanja kada se kost lomi.

Oštar bol, koji se pogoršava kada pomerite taj deo ramena/ruke.

Rame koje pada dole ili napred - jer ga kost više ne podržava.

Poteškoće u kretanju ili podizanju ruke, uz mogući osećaj škripanja.

Modrice, otok ili osetljivost u tom području.

Kvrga koju možete videti kroz kožu.

Utrnulost ili žmarci u koži.

Kost probija kroz kožu, sa krvarenjem (retko).

DIJAGNOSTIKA I TESTOVI

Kako se dijagnostikuje prelom ključne kosti?

Ako mislite da ste slomili ključnu kost, odmah potražite medicinsku pomoć.

Bićete zamoljeni da:

 • Opišete šta se dogodilo.
 • Napravite rendgenske snimke povređenog područja da biste potvrdili prelom klkjučne kosti. (Rendgenski snimci takođe mogu pokazati gde je tačno prelom, koliko je loš i da li je još neka kost slomljena.)
 • Ako zdravstveni radnik utvrdi da postoji oštećenje zgloba ili arterije, možete dobiti još testova:
 • Arteriografija/arteriogram, koji koristi rendgenske zrake i boju da vidi unutrašnjost arterija.
 • CT skener, koja pružaju detaljnije slike od rendgenskih snimaka.
 • Ultrazvuk, koji koristi zvučne talase da stvori slike onoga što se dešava u telu.

LEČENJE PRELOMA KLJUČNE KOSTI

Ako je fraktura ključne kosti u, uslovno rečeno, dobrom položaju, nije potrebna operacija. Većina slomljenih ključnih kostiju leči se ledom, podrškom za ruku, lekovima protiv bolova i vežbama. Ruka je podržana remenom ili imobilajzerom za rame. Imobilajzer za ramena je kao remen, ali takođe ima kaiš koji ide oko struka.

Ruka treba da bude oslonjena u remen oko šest nedelja. Budite disciplinovani i dozvolite da se prelom zaleči. Kotrolni pregled podrazumeva uzimanje rendgenskog snimka kako bi se uverili da kost dobro zarasta. Prerano uklanjanje remena ili korišćenje ruke pre nego što prelom zaleči može dovesti do odloženog zarastanja preloma.

Nakon zarastanja loma ključne kosti, neki pacijenti će imati kvrgu na mestu gde je slomljena ključna kost. Ova kvrga će biti trajna i uglavnom ne izaziva probleme, iako pacijentima estetski često smeta u izgledu.

 

rendgen prelom ključne kosti

DOK RUKA ZARASTA

Stavljajte pakovanja leda, hladnog gela ili vreće smrznutog povrća preko ključne kosti na 15-30 minuta svaka 2-3 sata. Obavezno stavite peškir između ledenog/hladnog pakovanja i kože.

Koristite remen ili imobilajzer za ramena prema uputstvima vašeg lekara.

Pratite uputstva svog lekara za upotrebu lekovs proziv bolova.

ŠTA NE RADITI TOKOM LEČENJA PRELOMA KLJUČNE KOSTI?

 • Izbegavajte podizanje ruke.
 • Izbegavajte podizanje svega što je teže od 2/3kg
 • Klonite se svih sportova i fizičkih napora.
 • Zakažite tretmane fizikalne terapije kod kuće.
 • Radite vežbe da sprečite ukočenost laktova i ramena, tako da pomognete obnovu mišićne snage, prema uputstvu fizioterapeuta
ŠTA KADA PRELOM NE ZARASTA?

Fiksacija ili ORIF (Otvorena redukciona unutrašnja fiksacija):

Podrazumeva hirurški zahvat u kome se koža seče, a ključna kost vraća nazad na mesto gde treba da bude. Potom se ključna kost na mesto fiksira pomoću zavrtnja i ploče. Nakon operacije biće potrebno da nosite remen 3-6 nedelja.

Ploču i zavrtnje naknadno nije potrebno skidati, ali povremeno pacijenti osećaju da im ploča smeta ispod kože. Ukoliko se pak uklanjaju, to se može učiniti tek nakon potpunog zarastanja kosti. Obićno nakon najmanje 6 meseci.

 

orif ključna kost

 

PRELOM KLJUČNE KOSTI – OPORAVAK

Tipično vreme zarastanja slomljene ključne kosti može da varira u zavisnosti od težine i vrste preloma. Manji prelomi ključne kosti koji ne zahtevaju operaciju često mogu da zarastu za samo četiri do šest nedelja. Veći prelomi zahtevaju stabilizaciju pomoću ploče i šrafova. Zarastanje ovog tipa preloma može trajati tri ili više meseci.

ŠTA KADA JE U PITANJU SPORTSKA POVREDA?

Kako izgleda rehabilitacija sportske povrede?

Bili profesionalni sportista ili ne, pravila rehabilitacije preloma ključne kosti su ista za sve.

 

FIZIKALNA TERAPIJA KLJUČNE KOSTI

Tri do četiri nedelje nakon povrede bićete upućeni na fizikalnu terapiju. Fizioterapeut će u toku inicijalnog razgovora uraditi detaljnu procenu da vidi specifične modalitete terapije koji mogu pomoći vašoj rehabilitaciji.

Fokus vaših aktivnosti može uključivati:

Ublažavanje bolova: Možda ćete nastaviti da imate bol još dve do četiri nedelje. Vaš fizioterapeut može preporučiti korišćenje toplote, leda ili električne nervne stimulacije (TENS).

Opseg pokreta (ROM): Tehnike mobilizacije zglobova mogu pomoći u vraćanju pokretljivosti zglobova. Vaš terapeut će vas naučiti kako da to uradite kod kuće. Nekoliko vežbi se koristi za vraćanje opsega pokreta. Vaš zdravstveni radnik može dozvoliti terapeutu da izvodi pasivne ROM vežbe za stabilan prelom. Ako nije stabilan, možda će im biti potrebna potpuna imobilizacija tokom određenog vremenskog perioda.

Snaga: Vežbe jačanja će pomoći da se povrati snaga mišića i kostiju izgubljena tokom imobilizacije.

Pokretljivost ožiljnog tkiva: Ako ste imali operaciju zbog preloma, vaš fizioterapeut može koristiti tehnike mobilizacije ožiljaka i masaže i naučiti vas kako da radite samo-masažu kod kuće.

Rezime

Oporavak od preloma ključne kosti traje okvitno četiri meseca. Moraćete da pratite listu onoga što treba i ne treba da radite dok prolazite kroz personalizovan program rehabilitacije. Veliki deo vašeg fokusa odlaziće na ublažavanje bola, opseg pokreta, jačanje i pokretljivost ruke. Kao što možete očekivati, izazovi u vašem programu rehabilitacije će se generalno intenzivirati dok ne povratite punu snagu.

REČ FIZIOTERAPEUTA

Rehabilitacija od preloma zahteva vreme i posvećenost vašem terapijskom programu. Da biste održali ukupnu kondiciju tokom oporavka, odlučite se za hodanje ili penjanje uz stepenice. Možda ste nestrpljivi da se vratite sportu, ali je najbolje da sačekate dok svi medicinski nalazi i vaš lekar to ne odobre u potpunosti.

Fizikalna terapija u kući obučava vas da se brže osamostalite i na najbolji način primenite sve metode rehabilitacije, za siguran oporavak posle povrede.

Fgym - saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Tim Co- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Maximum Effect - saradnik Fizioterapeuta Nikole Sucevica Kujka- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Beograd Chiper- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Beograd Dr. Stepić - saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica

Da li vam je ovaj članak pomogao?

Ukoliko smatrate da je koristan podelite ga sa prijateljima kako bi i njima neko pomogao.