FIZIKALNA TERAPIJA U VAŠEM DOMU (BEOGRAD)

logo

Cervikalni Sindrom - Bol u Vratu ili Mnogo Više od Toga?

Koliko se puta nedeljno, ili dnevno, požalite na bol u vratu? Ako ne vi, onda ste i sada, u prevozu, kod kuće, na poslu ili negde u prolazu blizu barem jedne osobe koja se žali na bol u vratu i ramenima. 

Iako sa njim živimo, i iako je postao tako uobičajen, evo jednog važnog razloga zašto bol u vratu ne treba ignnorisati. Da počnemo sa pitanjem:

Cervikalni Sindrom Šta je to cervikalni sindrom?

Cervikalni sindrom se odnosi se na bol i bolne senzacije koje se manifestuju u vratu, u ramenima i rukama, potiljku, prednjem delu grudnog koša, u lopaticama i leđima. Cervikalni sintrom nastaje kao posledica degenerativnih promena kičme, posebno u vratnom delu.  Osim toga, ovo su još neki od mogućih uzročnika cervikalnog sindroma:

  • problemi sa krvnim sudovima,
  • inflamatorni procesi 
  • metaboličke promene
  • različite traume – kontuzije, povrede...
  • osteoporoza
  • pojedini tumori, ili 
  • urođene malformacije kičmenog stuba.

KRUNSKI SIMPTOM – BOL U VRATU

Poremećaji vratne kičme i mekog tkiva koje je okružuje su uzrok glavnog simptoma, a to je bol u vratu. Bol u vratnoj kičmi može se širiti u rame, niz jednu ili obe ruke i leđa. Osećaj bolnosti obuhvata povećanu napetost mišića u zadnjem delu vrata, opipljivu ukočenost vrata, smanjeno kretanje vrata i vegetativne smetnje u predelu glave i gornjih ekstremiteta.

Obično se na samom početku simptomi cervikalnog sindroma ignorišu i ne pridaje im se preveliki značaj. 

Šta je tačno uzrok poremećaja i cervikalnog sindroma?

Pre svega, to su degenerativna oboljenja kičme, povrede (čak i lakše saobraćajne nesreće) različiti zapaljenski procesi, osteoporoza … Osim toga, hrskavice i kosti, koji su osnova vratne kičme, sa godinama stare, tanje se i troše.

Neki od diskova s godinama dehidriraju, često se javlja i diskus hernije, degeneracija diskusa, promene na ligamentima koji povezuju kosti. I drugo.

Cervikalni SindromDA LI IMATE CERVIKALNI SINDROM?

Ukoliko imate ograničenu pokretljivost vratnog dela, upornu pojačanu napetost mišića vrata i ramenog pojasa. Zatim, bol u području vrata koji se širi u ruke i oblast glave – verovatno patite od cervikalnog sindroma. 

ZAŠTO OBOLJEVAMO?

Cervikalni sindrom se najčešće vezuje za profesionalna oboljenja, poput onih poslova koji zahtevaju provođenje dosta vremena za računarom iili ponavljanje pokreta koji uključuju pokrete vrata (podizanje predmeta iznad glave). Savremeni način života: dugo sedenje, nepravilni ili sputani položaji prilikom rada, pognuto gledanje u telefon, kompjuter… Incidencija pojave ovog oboljenja nam govori da je u bliskoj vezi sa napretkom tehnologije, novim zanimanjima i sedentarnim načinom života. Tako su nova istraživanja pokazala visoku prevalenciju pojave sindroma među adolescentima.  Uobičajeno se cervikalni sindrom javljao kod ljudi između 45 i 55 godina. 

Kada govorimo o cervikalnom sindromu i onome što bol pogoršava to su: kontinuirano loše držanje tela i nagli, nekontrolisani pokreti tela. Toliko smo navikli na bol da se danas, na primer, u pojedinim skandinavskim zemljama bol u vratu smatra problemom javnog zdravlja.

Ono što je sigurno, je da:

1. Sindrom utiče na fizičku i psihičku funkcionalnost osobe.

2. Ovakav negativan uticaj na svakodnevne životne aktivnosti, u smislu ograničavanja funkcionalne pokretljivosti, značajno umanjuje kvalitet života.

Cervikalni SindromCERVIKALNI SINDROM – LEČENJE

FIZIKALNA TERAPIJA SUČEVIĆ 

U zavisnosti od dijagnoze i objektivne kliničke slike, kada utvrdimo radi li se o akutnom ili hroničnom bolnom stanju, sprovodi se niz fizikalnih i rehabilitacionih procedura.

U skladu sa ciljevima – bili oni samo ublažavanje bola ili korekcija držanj; i vraćanje snage i elastičnosti, stručno sprovodimo procedure

Lekovi koji se mogu koristiti kod cervikalnog sindroma, ukoliko su prepisani:

(Konsultovati se sa lekarom ili farmaceutom.)

  • nesteroidni anti-inflamatorni lekovi: 
  • kortikosteroidi
  • mišićni relaksanti. 

PREVENCIJA JE POLA ZDRAVLJA. A SVE OSTALO JE U POKRETU.

U tom smislu, Fizikalna terapija Sučević nudi mnogo više od usluga fizikalne terapije kod kuće. Svaka poseta naših eksperata radi za vas i obučava vas kako da na najbolji način kontrolišete bol, upravljate telom i olakšate generalnu telesnu funkcionalnost u svom životnom okruženju. Tako je i kod cervikalnog sindroma od velike važnosti održavanje i držanje – tela, vrata, i terapeutskih vežbi i trikova kojima vas fizioterapeut može obučiti Uz dogovorenu terapiju koju često možete upražnjavati i sami, preporučićemo vam i modifikacije u radnom ili kućnom okruženju koje mogu pomoći vašem boljem funkcionisanju i prevenirati napredak problema ili povrede.

Pozovite nas!

Fgym - saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Tim Co- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Maximum Effect - saradnik Fizioterapeuta Nikole Sucevica Kujka- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Beograd Chiper- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Beograd Dr. Stepić - saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica

Da li vam je ovaj članak pomogao?

Ukoliko smatrate da je koristan podelite ga sa prijateljima kako bi i njima neko pomogao.