FIZIKALNA TERAPIJA U VAŠEM DOMU (BEOGRAD)

logo

PRELOM NADLAKTICE

PRELOM NADLAKTICE

 

Prelom nadlaktice medicinski se naziva prelom humerusa, a podrazumeva lomljenje kosti nadlaktice. Prelomi humerusa su obično uzrokovani traumama kao što su saobraćajne nesreće ili padovi. Ako slomite humerus, možda će vam trebati operacija da popravite kost. Neki ljudi se mogu oporaviti bez operacije i potrebna im je samo udlaga, gips ili remen. Biće vam potrebna fizikalna terapija da biste povratili svoju sposobnost da pomerate ruku.

 

VRSTE PRELOMA NADLAKTICE

Vaš lekar će vašem prelomu dodeliti tip ili klasifikaciju u zavisnosti od toga kako je vaš humerus slomljen. Neki prelomi su klasifikovani prema obliku ili uzorku linije loma

 

SUPRAKONDILARNI PRELOM HUMERUSA

 

Ako slomite humerus tačno iznad lakta, možda ćete imati ono što se naziva suprakondilarni prelom. Ovo je vrsta preloma lakta koja skoro uvek pogađa decu. Suprakondilarni prelomi humerusa obično nastaju tako što se dete uhvati od pada sa ispruženom rukom ispred sebe. Vaš lekar će dijagnostikovati i lečiti suprakondilarni prelom kao i bilo koju drugu slomljenu kost.

 

prelom nadlaktice

 

Otvoreni vs. zatvoreni prelomi

 

Vaš zdravstveni radnik će klasifikovati vaš prelom kao otvoren ili zatvoren. Ako imate otvoreni prelom, vaša kost probija kožu. Otvoreni prelomi obično traju duže da zarastu i imaju povećan rizik od infekcija i drugih komplikacija. Zatvoreni prelomi su i dalje ozbiljni, ali vaša kost ne gura kroz kožu.

POMERENI PRELOMI HUMERUSA

 

Pomereni prelom znači da su se delovi kosti toliko pomerili da se oko preloma stvorio razmak kada se kost slomila. Prelomi koji nisu pomereni su i dalje slomljene kosti, ali delovi nisu pomereni dovoljno daleko tokom pauze da bi bili van poravnanja. Mnogo je verovatnije da će za pomerene frakture biti potrebna operacija za popravku.

 

KOJI SU SIMPTOMI PRELOMA NADLAKTICE?

 

Prelom nadlaktice sa sobom nosi više simptoma po kojima se procenjuje da li je došlo do preloma i koliko težak je prelom. Obično se javlja bol, otok i nežna koža oko zgloba, usled otoka. Osoba ne može da pokreće ruku u istom uglu kao i inače i oko njega se mogu javiti modrice ili promena boje.  Ako slomite humerus, postoji šansa da je i drugo tkivo oko kosti oštećeno. Ovo uključuje i povredu mišića, nerava (radijalnog i ulnarnog), poremećeno snabdevanje krvlju jer mogu biti oštećene i vena i arterija.

 

Prelomi humerusa - kao i svi prelomi kostiju - mogu se desiti svakome.. Ovo je posebno tačno jer su uzrokovani ozbiljnim traumama. Ne postoji način da se predvidi kada ili kako će neko biti u nesreći, tako da svako može da je doživi. Ali, prelomi humerusa su zapravo veoma retki. Oni su manje od 10% svih slomljenih kostiju. Mnogo je češća pojava preloma lakta.

FIZIOTERAPIJA - PRELOM NADLAKTICE

 

Pokazalo se da je najbolji način oporavka kombinacija metoda – fizikalne i kinezi terapije, odnosno, lečenje uz pokret i vežbe.

 

Lekovito blato

 

Jedna od prvih procedura koje primenjujem na pacijentima nakon povreda i preloma je blato. Prisustvo minerala u njemu blagotvorno deluje na tkivo, koje se oporavlja i vrlo brzo regeneriše. Pored toga, blato je blago zagrejano, što prija pacijentu, jer oslobađa bola i smanjuje otok. Naročito blagotvorno će delovati na kožu, koja je nakon preloma, nošenja gipsa i ožiljaka od operacije zadebljana.

 

Magnet

 

Magnetna terapija je neizbežna procedura u lečenju nakon preloma i povreda kosti i mekog tkiva. Pacijenti je dobro tolerišu, praktično nema loših efekata i nema ni mnogo kontraindikacija. Posebno je udobna, jer se može primenjivati i kroz odeću, zbog čega će Vam biti prijatnije tokom procedure.

Magnet prodire do same ćelije, smanjujući otok i upalu, ubrzava regeneraciju tkiva i brže zarastanje rana. Zahvaljujući uticaju na ćeliju, ona povećava propustljivost i time se ubrzava ćelijski metabolizam. Sve ovo doprinosi bržoj razmeni hranljivih materija između ćelija i izbacivanje viška tečnosti i otpada. Magnet ubrzava krvotok, zbog čega se njegovi efekti šire na sve sisteme u telu, a ujedno i blago zagreva obolelo područje.

 

terapija prelom nadlaktice

Interferentna struja

 

Primena struja u fizikalnoj terapiji ima dugu tradiciju, a IFS (interferentna struja) svakako je jedna od najboljih kada je u pitanju lečenje nakon povreda. Za razliku od drugih modela (poput galvanske struje) IFS ima talase koji se javljaju u određenim intervalima. Na taj način struja podstiče rad mišića, ujedno mu dozvoljava i da se odmara između stimulacije struje.

Kada govorimo o prelomu humerusa, ovaj aparat ima više vrsta talasa, koje terapeut bira prema stanju pacijenta, osetljivosti i stepenu povrede, odnosno, oporavka. Struja ujedno i podstiče širenje krvnih sudova i blago zagrevanje, što smanjuje otok i pomaže smanjenju bola. Terapeut postavlja jastučiće oko obolelog zgloba ili preloma. Veoma je važno da se jastučići postave na pravo mesto, zbog čega je važno da terapeut bude upoznat sa mestom i jačinom povrede.

 

Laser

 

Kao i kod prethodnih procedura, cilj je smanjiti otok, podsticati krvotok, i smanjiti bol. Sam laser je bezbolan i na mestu primene nema nikakvih promena. Pacijent se udobno smešta u stolicu, a fizioterapeut određuje mesto primene i dužinu trajanja lečenja preloma nadlaktice.

PRELOM NADLAKTICE  - VEŽBE

 

Većina pacijenata se plaši vežbi nakon preloma, najviše jer se boje bola. U mojoj ordinaciji vežbe se rade do granice bola, u saradnji sa pacijentom. Zato je važno uspostaviti poverenje sa pacijentom i postepeno uvoditi jače vežbe. Takođe, važna je i saradnja sa pacijentom, poverenje i nastavak vežbi i kod kuće, naročito u kasnijoj fazi. Program vežbi pravim u skladu sa protokolima najvećih klinika u Evropi i svetu, prateći individualne potrebe pacijenta. Na taj način možete biti sigurni da nećete trpeti bolove, a same vežbe koje radite daće daleko brže rezultate. Same vežbe nakon preloma nadlaktice podeljene su u više grupa.

 

Vežbe povećanja obima pokreta

 

Nakon duže imobilizacije, zglobovi oko nadlaktice atrofiraju zbog čega je najpre potrebno povećati pokret. U ovom slučaju, najviše trpi zglob ramena, što dovodi do bolova prilikom pokreta ovog veoma važnog zgloba. Sa vežbama se počinje nakon 4 nedelje nošenja marame i u početku su jednostavne, be opterećenja. Pacijent se oslanja zdravom rukom na sto, dok druga ruka visi pored stola i njome „opisuje“ krugove ili je pokreće napred-nazad, levo-desno. Takođe može pokretati ruku levo-desno ispred sebe sa štapom, ili jednostavno istezati jednom rukom preko grudi ka suprotnoj strani.

 

prelom humerusa vežbe

 

Vežbe mobilizacije

 

Ovo su već nešto zahtevnije vežbe, koje bi trebalo da pokrenu mišiće oko ramena i povećaju pokret i snagu. Rade se kada je već pokret ramena skoro potpuno omogućen, sa ciljem da se ojača ceo rameni pojas. Na početku se rade jednostavno „zamahivanje“ ruku ispred i iznad glave, do granice bola (uz blagu zadršku). Nakon nedelju-dve pojačava se težina, pa se ove vežbe rade sa trakom ili tegovima. Pacijent zamahuje rukom ispred sebe, dok je u blago povijenom položaju ili povlači traku zakačenu ispred sebe.

Vežbe stabilizacije

 

Slične su prethodnim, sa drugačijim ciljem. Nakon što je rame povratilo pun obim pokreta, potrebno je ojačati mišiće ramena. Ipak, to i nije tako jednostavno, naročito ako je rame bilo duže vreme imobilisano. U ovom slučaju rade se vežbe sa kojima se stabilizuje pokret, kroz jačanje mišića i istezanje tetiva koje su blago atrofirale. Vežbe se uglavnom rade sa trakom ili tegovima, gde pacijent povlači traku u stojećem položaju u raznim pravcima (ispred sebe, ka sebi, od sebe i slično) ili na podu sa štapom ili tegovima tako da podiže ruke iznad glave. Ove vežbe primenjuju se i kod ukočenog (smrznutog) ramena.

 

Vežbe snage

 

Ovo su već vežbe u kasnijoj fazi, kada su mišići i zglob ramena vraćeni u prvobitnu funkciju. Radi se na jačanju bicepsa, trapezoida i torakalnih mišića. Ovde pacijent već dobija tegove i postepeno pojačava snagu. Vežbe snage rade se tek nakon 8 nedelja ili čak i više, jer je neophodno pre toga u potpunosti povratiti pokret ramena i stabilizovati pokret. Terapeut procenjuje kada je najbolje vreme za njih i postepeno pojačava težinu tegova.

 

Vežbe izdržljivosti

 

Nakon 10-ak nedelja pacijent može da postepeno povećava izdržljivost mišića i ramenog zgloba. Ove vežbe rade se sa tegovima, tako da se postepeno povećava težina i dužina poluge. To znači da pacijent drži teg u ruci i izvodi široke pokrete, poput odvođenja ruke od tela, zamahivanje preko stomaka ili na podu sa podizanjem tereta. Sve vežbe rade se do granice bola i u skladu sa stanjem pacijenta. Pacijent ne sme ni u jednom trenutku da oseti bol prilikom izvođenja pokreta.

Prelom nadlaktice - protokol lečenja

 

Prilikom lečenja preloma nadlaktice, primenjujem protokol koji sam napravio prema protokolima najboljih klinika i škola rehabilitacije. Ovaj protokol je namenjen da vodi terapeute kroz postoperativni kurs za prelom humerusa. Ovaj protokol je zasnovan na vremenu (zavisi od zarastanja tkiva) kao i na osnovu kriterijuma.

 

Specifična intervencija treba da se zasniva na potrebama pojedinca i treba da uzme u obzir nalaze pregleda i kliničku sliku. Vremenski okviri za očekivane ishode sadržani u ovim smernicama mogu se razlikovati u zavisnosti od hirurga preferencija, dodatne procedure ili komplikacije.

 

Mnogo različitih faktora utiče na ishode post-operativne rehabilitacije, uključujući preoperativno zdravlje kostiju, preoperativni opseg pokreta ramena, snaga i funkcija. Ostala pojedinačna razmatranja uključuju starost pacijenta i prateće bolesti, kao što su: povećan BMI, pušenje i dijabetes. Preporučuje se da terapeut blisko sarađuje sa lekarom koji upućuje u vezi sa specifičnim slučajem ili smernicama za učitavanje za svaki pojedinačni slučaj.

 

prelom humerusa

FAZA I: ODMAH - (1-4 NEDELJE NAKON OPERACIJE)

 

 • Minimiziranje bola i inflamatornog odgovora
 • Zaštititi prelom humerusa i optimizovati zarastanje kostiju
 • Vratiti pasivni opseg pokreta ramena (PROM)
 • Održavati funkciju lakta, ručnog zgloba i šake
 • Nosite remen najmanje 3 nedelje. Remen treba skidati najmanje četiri puta dnevno da biste izvršili izvođenje vežbe i svakodnevne aktivnosti kao što su jelo, oblačenje i kupanje

Mere predostrožnosti

 

 • Nema pokreta iznad 90 stepeni
 • Ramena ER 0-40 stepeni
 • Zabranjeno podizanje veće od 0,5 kg
 • Zabrana vožnje dok se ne isprazni adekvatan ROM, ako je remen skinut i ne uzimaju se narkotični lekovi protiv bolova
 • Bez pokreta preko granice bola

INTERVENCIJE - UPRAVLJANJE BOLOM ILI OTICANJEM

 • Krioterapija i modaliteti prema indikacijama

Vežbe obima pokreta

 

 • Ramena PROM
 • Ramena klatna
 • Aktivne vežbe za povećanje obima pokreta za lakat, zglob i šaku

Vežbe jačanja

 

 • Stiskanje lopte
 • Vežbe retrakcije skapule i pokretljivosti

Kriterijumi za napredak

 

 • Odvikavanje od remena sa 4 nedelje
 • Adekvatna kontrola bola
 • Pun lakat aktivne vežbe za povećanje obima pokreta
 • Fleksija PROM ramena do 140 stepeni, ER do 40 stepeni, abdukcija do 90 stepeni

 

FAZA II - (4-8 NEDELJA NAKON OPERACIJE)

 

 • Puno rame PROM
 • Pokrenuti aktivni domet uz pomoć ramena i aktivni opseg pokreta (AAROM/AROM)
 • Početi sa aktivnim opsegom pokreta sa 6 nedelja
 • Pokrenuti nežno izotonično jačanje lakta
 • Pokrenuti izometriju ramena
 • Minimizirati kompenzatorne pokrete zahvaćenog gornjeg ekstremiteta
 • Podstaknuti povratak na normalne ADL u okviru mera predostrožnosti

Mere opreza

 

 • Zabranjeno podizanje težine veće od 1 kg pre 6 nedelja
 • Započeti aktivne vežbe za povećanje obima pokreta ramena 6 nedelja nakon operacije
 • Nema snažnog krajnjeg dometa preko pritiska na zahvaćeno rame
 • Nema izotoničnih jačanja ramena

Vežbe obima pokreta

 

Aktivne vežbe za povećanje obima pokreta

 

 • Vežbe u sedećem položaju
 • Stolni tobogani, šinski tobogani, zidni tobogani
 • Trake i tregeri za vežbanje

 

Aktivne vežbe za povećanje obima pokreta (AROM)

 

 • AROM fleksija u leđnom ramenu
 • Bočno ležeći ER sa rolnom peškira ispod ruke
 • Bočna abdukcija ramena do 90o
 • Bočno ležeći savijanje ramena
 • Nizak udarac

Vežbe jačanja mišića

 

 • Izometrijska fleksija ramena, izometrijska ekstenzija ramena, izometrijska IR ramena, rame

izometrijska ER

 • Jačanje bicepsa
 • Ekstenzija za triceps
 • Ležeći redovi

Kriterijumi za napredak

 

 • Full Shoulder PROM
 • Pun lakat aktivne vežbe za povećanje obima pokreta
 • Adekvatna kontrola bola
 • Dobra tolerancija na izometriju ramena i jačanje laktova

 

FAZA III - (8-12 NEDELJA NAKON OPERACIJE)

 

 • AROM celog ramena
 • Pokrenuti jačanje ramena
 • Napredovanje jačanje lakta i ručnog zgloba
 • Adekvatna kontrola bola

Mere opreza

 

 • Zabranjeno podizanje težine veće od 5 kg
 • Bez bolnog ili nasilnog istezanja
 • Nema prevelikog opterećenja zahvaćenog ekstremiteta

Vežbe obima pokreta

 

 • Stojeća fleksija ramena sa štapom
 • Stojeća otmica ramena sa štapom
 • Stojeća visina ramena
 • Stojeća ramena PNF dijagonale

Vežbe istezanja

 

 • Istezanje uza zid
 • Istezanje bicepsa
 • Poprečno istezanje tela

Vežbe jačanja

 

 • Redovi (osloniti se na bench ili sto i povlačenje ruke sa tegom)
 • Povlačenje prave ruke
 • Rame sa otporom ER, otporno rame IR: neutralan položaj ramena
 • Nizak udarac sa otporom
 • Protrakcija ramena u leđnom položaju

Kriterijumi za napredak 

 

 • Kompletne aktivne vežbe za povećanje obima pokreta ramena sa odgovarajućom mehanikom
 • Bez bolova ili kompenzacionih strategija sa vežbama jačanja

 

FAZA IV - (12 NEDELJA NAKON OPERACIJE) OPORAVAK - PRELOM NADLAKTICE

 

 • Napredujte snagu ramena sa većim otporom i složenim pokretima
 • Povratak normalnim funkcionalnim aktivnostima
 • Nastavite da poboljšavate ROM ramena ako je potrebno

Vežbe jačanja

 

 • Ritmičke stabilizacije
 • Progresija sklekova: zid, ploča, kolena, visoka daska
 • Progresija visoke stabilnosti daske
 • Podizanje tegova odvođenjem ruku u stojećem položaju
 • Otporne dijagonale ramena
 • Otporno rame ER @ 90 stepeni, otporno rame IR @ 90 stepeni
 • Progresija stabilnosti na četiri noge
 • Pliometrija ramena
 • Intervalni povratak sportskom treningu ako je potrebno

Kriterijumi za napredak

 

 • 80% ili > jačine zahvaćenog gornjeg ekstremiteta u poređenju sa nezahvaćenom rukom sa dinamometrijom
 • Nema bolova sa progresivnim vežbama jačanja
 • Nizak nivo ili nikakav rezultat invaliditeta na meri ishoda prijavljenih pacijenata
Fgym - saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Tim Co- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Maximum Effect - saradnik Fizioterapeuta Nikole Sucevica Kujka- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Beograd Chiper- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Beograd Dr. Stepić - saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica

Da li vam je ovaj članak pomogao?

Ukoliko smatrate da je koristan podelite ga sa prijateljima kako bi i njima neko pomogao.