Prevencija sportskih povreda

prevencija sportske povrede
Sadržaj:

Prevencija sportskih povreda – Ovaj Blog se nadovezuje na moj prethodno obrađeni blog o sportskim povredama. Preporučujem da prvo pročitate prethodni blog. Naročito ako Vas zanima Kako Mogu Nastati Sportske Povrede? Kako Ih Lečiti? Kako Ih Sprečiti? U Kojim Sportovima Se Najčešće Javljaju?

prevencija sportskih povreda

Top 23 vežbe za prevenciju i rehabilitaciju sportskih povreda

U ovom blogu posvetio sam se najboljim vežbama za sprečavanje nastanka sportskih povreda i vežbama koje su najbolje za najčešće vrste sportskih povreda

Rehabilitacija i prevencija sportskih povreda – TOP 23 vežbe U 2023. godini pokazali su se:

 1. Zagrevanje: Zaštita od sportskih povreda počinje zagrevanjem tela. Uključite vežbe kao što su trčanje u mestu, skakanje džakuzi, ili vežbe istezanja mišića.
 1. Čučanj: Ojačajte mišiće nogu i stabilizujte kolena. Savijte kolena i spuštajte se prema podu, zadržite poziciju nekoliko sekundi, a zatim se vratite u početni položaj.
 1. Izometrijske vežbe: Jačanje mišića bez kretanja. Izometričke vežbe uključuju stiskanje pesnica ili pokušaj da gurnete ruke zajedno, zadržavajući istu poziciju.
 1. Sklekovi: Poboljšajte snagu gornjeg dela tela i stabilnost ramena. Lezite na pod, ruke postavite ispod ramena, gurajte se sa poda i vratite se u početni položaj.
 1. Plank: Ojačajte trbušne mišiće i stabilizujte kičmu. Lezite na pod, podignite se na laktove i prste stopala, zadržavajući ravnu liniju od glave do pete.
 1. Mostić: Jača mišiće zadnjice i leđa. Lezite na leđa, savijte kolena, podignite kukove i držite poziciju nekoliko sekundi, a zatim se spustite.
 1. Skokovi: Poboljšajte snagu nogu i koordinaciju. Skočite visoko, a zatim se spustite u čučanj i ponovite.
 1. Vežbe za ravnotežu: Poboljšajte stabilnost i propriocepciju. Stojte na jednoj nozi, držeći ravnotežu, a zatim promenite nogu.
 1. Vežbe za jačanje gležnja: Ojačajte mišiće oko gležnja kako biste smanjili rizik od povrede. Rotirajte stopalo u krug, savijajte i ispravljajte prste.
 1. Vežbe za rotatore manžetne ramena: Ojačajte i stabilizujte ramena. Podignite laktove bočno, držeći laktove uz telo, a zatim spustite ruke.
 1. Vežbe za stabilizaciju kukova: Poboljšajte stabilnost i fleksibilnost kukova. Izvodite lateralne korake s elastičnom trakom oko članaka.
 1. Vežbe za jačanje mišića trupa: Poboljšajte snagu trbušnih mišića i stabilnost kičme. Izvodite trbušnjake, bicikl vežbu ili planinarenje.
 1. Vežbe za jačanje mišića donjeg dela leđa: Ojačajte mišiće leđa kako biste podržali kičmu. Lezite na stomak, podignite gornji deo tela i držite poziciju nekoliko sekundi, a zatim se spustite.
 1. Vežbe za fleksibilnost: Održavajte dobru fleksibilnost mišića i zglobova. Izvodite vežbe istezanja za svaki deo tela, uključujući ruke, noge, leđa i kukove.
vežbe za sportske povrede
 1. Vežbe za poboljšanje opsega pokreta

  : Radite vežbe koje ciljaju na povećanje opsega pokreta u zglobovima. Na primer, rotirajte ramena, okrećite kukove ili izvodite vežbe za istezanje listova.

 2.  
 3. Vežbe za jačanje mišića vrata: Ojačajte mišiće vrata kako biste smanjili rizik od povreda vrata i glave. Izvodite vežbe kao što su lagano pomeranje glave napred, nazad, levo i desno.
 1. Vežbe za stabilizaciju kolena: Poboljšajte stabilnost kolena kako biste sprečili povrede. Izvodite vežbe kao što su iskoraci unapred i unazad, čučnjevi s loptom ili vežbe sa trakom oko kolena.
 1. Vežbe za jačanje zglobova šake: Ojačajte mišiće i zglobove šake kako biste sprečili povrede prilikom hvatanja ili bacanja. Izvodite vežbe stiskanja pesnica, otvaranja i zatvaranja šake ili vežbe sa lopticom za stiskanje.
 1. Vežbe za jačanje mišića stopala: Ojačajte mišiće stopala i stopala kako biste poboljšali ravnotežu i stabilnost. Izvodite vežbe dizanja prstiju, savijanja i istezanja stopala ili vežbe s loptom za hvatanje stopala.
 1. Vežbe za poboljšanje agilnosti: Radite vežbe koje pomažu u razvijanju brzine, okretnosti i koordinacije. Uključite skokove u stranu, skakanje u vreću ili vežbe sa špagom za preskakanje.
 1. Vežbe za jačanje mišića ramena: Ojačajte mišiće ramena kako biste podržali pokrete u gornjem delu tela. Izvodite vežbe kao što su podizanje tegova na strane, veslanje ili vežbe s trakom za otpor.
 1. Vežbe za prevenciju istezanja mišića: Izvodite vežbe istezanja mišića kako biste povećali njihovu fleksibilnost i smanjili rizik od istegnuća. Uključite vežbe kao što su istezanje lista, istezanje kvadricepsa, istezanje zadnje lože ili istezanje prepona.
 1. Vežbe za pravilan tehnički pokret: Radite vežbe koje su specifične za vaš sport ili aktivnost kako biste poboljšali tehniku pokreta i smanjili rizik od povreda. To mogu biti vežbe za pravilan položaj tela, pravilno izvođenje udaraca ili skokova, ili vežbe za pravilan potez u određenom sportu.

Kod prevencija sportskih povreda, pametno je napomenuti da je konsultacija sa stručnjakom pre izvođenja bilo koje vežbe veoma važna. Takođe je važno prilagoditi vežbe individualnim potrebama, sposobnostima i trenutnom stanju svake osobe. Ove vežbe su opšte smernice za prevenciju sportskih povreda, ali je najbolje dobiti personalizovane savete od kvalifikovanog fizioterapeuta ili trenera kako biste imali najbolje rezultate i minimalizovali rizik od povrede.

rehabilitacija sportske povrede

Fizioterapeut Nikola Sučević i sportske povrede

Kada je u pitanju prevencija sportskih povreda i izrada prilagođenog programa vežbi, najbolje je posetiti kvalifikovanog fizioterapeuta. Fizioterapeut Nikola Sučević je stručnjak sa iskustvom u rehabilitaciji i prevenciji sportskih povreda. Evo nekoliko razloga zašto je poseta fizioterapeutu Nikola Sučeviću dobra opcija:

 • Stručno znanje: Nikola Sučević ima duboko razumevanje anatomije, biomehanike i fiziologije tela u kontekstu sportskih povreda. Njegovo stručno znanje omogućava mu da proceni vaše specifične potrebe i izradi personalizovani program vežbi za prevenciju povreda.
 • Individualizovani pristup: Fizioterapeut Nikola Sučević će vas pažljivo saslušati i uzeti u obzir vašu sportsku aktivnost, prethodne povrede i trenutno stanje. Na osnovu toga će vam pružiti personalizovane smernice i vežbe koje su najefikasnije za vaše telo i sport.
 • Procena pokreta: Jedan od ključnih aspekata prevencije sportskih povreda je analiza i procena vaših pokreta. Fizioterapeut Nikola Sučević će pažljivo proceniti vašu tehniku izvođenja pokreta, identifikovati eventualne disbalanse ili slabosti i preporučiti vežbe za ispravljanje tih problema.
 • Pravilan napredak: Fizioterapeut Nikola Sučević će vam pružiti smernice o pravilnom napretku u vežbama. On će pažljivo pratiti vaš napredak i prilagođavati program vežbi kako biste postepeno povećavali intenzitet i opterećenje bez rizika od povrede.
 • Rešavanje postojećih problema: Ako već imate neku sportsku povredu ili bol, fizioterapeut Nikola Sučević će vam pružiti terapiju i vežbe za rehabilitaciju. Njegovo stručno znanje će vam pomoći da se oporavite od povrede i smanjite rizik od ponovne pojave.

Poseta fizioterapeutu Nikola Sučeviću vam omogućava da dobijete prilagođene smernice, individualnu podršku i stručno vođstvo u vezi sa prevencijom sportskih povreda. On će vam pomoći da izgradite snažno, izdržljivo telo koje je otporno na povrede. Zakazivanje sastanka sa fizioterapeutom Nikola Sučevićem je važan korak ka očuvanju vašeg zdravlja i postizanju vrhunskih sportskih performansi.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Saveti
Diskus Hernija – Dijagnoza, lečenje i vežbe

Šta je diskus hernija? Proces kada jezgro hrkavice procuri kroz kičmeni stub, nazivamo Diskus Hernija. Čovekova kičma se sastoji od 33 pršljena naslaganih jedan na drugi. Između svakog od njih

Saveti
Fizikalna terapija kod onkoloških pacijenata

FIZIKALNA TERAPIJA KOD ONKOLOŠKIH PACIJENATA Fizikalna terapija kod onkoloških pacijenata. Fizioterapija u onkologiji. Lečenje raka često uključuje hemoterapiju, radioterapiju i hirurgiju, a sve češće i fizikalnu terapiju. LEČENJE RAKA –