FIZIKALNA TERAPIJA U VAŠEM DOMU (BEOGRAD)

logo

TORTIKOLIS KOD BEBA - KRIVI VRAT KOD DECE

TORTIKOLIS KOD BEBA – KRIVI VRAT KOD DECE

 

Tortikolis je problem koji uključuje mišiće vrata koji uzrokuje naginjanje glave nadole. Termin koji najčešće tražimo zbog dece: Tortikolis kod beba, potiče od dve latinske reči: tortus, što znači uvrnut, i collum, što znači vrat.

Ukoliko vaša beba ima ovo stanje pri rođenju, onda to stanje nazivamo: urođeni mišićni tortikolis. To je i najčešći tip ove deformacije.

Ipak, tortikolis se takođe može razviti nakon rođenja. Onda umesto termina urođeno to zovemo „stečenim“ stanjem. Stečeni tortikolis ponekad može biti povezan sa drugim, ozbiljnijim medicinskim problemima.

 

tortikolis kod beba

ŠTA UZROKUJE TORTIKOLIS?

Anatomija ljudskog vrata podrazumeva i dva dugačka mišića sa svake strane vrata, koji se protežu od zadnjeg dela uha do ključne kosti. Ovaj mišić se zove se sternokleidomastoid ili, skraćeno, SCM.

Kada vaša beba ima tortikolis, ovaj mišić se skraćuje na jednoj strani. Zašto se mišić skraćuje? Vaša beba je možda bila u grčevima u materici ili je možda bila u neuobičajenom, nepravilnom položaj u. Ovo može dovesti do dodatnog pritiska na jednoj strani glave vašeg deteta, što može dovesti do zatezanja SCM-a.

Drugo, ukoliko je vaš lekar na porođaju koristio pincete ili vakuum, oni su takođe mogli da izvrše nepovoljni pritisak na bebin SCM.

TORTIKOLIS KOD BEBA – SIMPTOMI

Možda nećete primetiti ništa neobično na svojoj bebi tokom prvih 6 ili 8 nedelja. Uobičajeno je da simptomi tortikolisa postanu očigledni kada beba dobije veću kontrolu nad glavom i vratom.

Neki od simptoma koje možete videti:

 • Glava vašeg deteta se naginje na jednu stranu sa bradom okrenutom ka suprotnom ramenu. Kod oko 75% beba sa tortikolisom zahvaćena je desna strana.
 • Njihova glava se ne okreće lako sa jedne na drugu stranu ili gore-dole.
 • Osećate meku kvržicu u vratnom mišiću vaše bebe. Ovo nije opasno i obično nestaje u roku od 6 meseci.
 • Vaša beba više voli da vas gleda preko ramena. Njihove oči vas ne prate jer bi to zahtevalo okretanje glave.
 • Imaju problema sa dojenjem na jednoj strani ili više vole da se hrane samo na jednoj strani.
 • Vaša beba naporno radi da se okrene prema vama, bori se da okrene glavu do kraja i postaje uznemirena jer je pokret težak.
 • Možda će početi da dobijaju ravnu glavu na jednoj strani - ili na obe strane - od stalnog ležanja u jednom položaju. Ovo se zove "poziciona plagiocefalija".

 

tortikolis

KADA SE OBRATITI DOKTORU? KOD KOGA DA ODEMO?

Ako primetite znake koji izgledaju kao da vaša beba možda ima tortikolis, zakažite pregled kod svog lekara. Dijagnozu tortikolisa može ustanoviti pedijatar ili fizijatar.

Doktor će početi tako što će proveriti koliko će se glava vaše bebe okrenuti. Oni takođe mogu naručiti skeniranje slika, kao što su rendgenski snimci i ultrazvuk, da bi proverili da li postoje druga stanja. Otprilike 1 od 5 beba sa tortikolisom takođe će imati problem sa kukovima. U težim slučajevima, fizijatar vas može uputiti na intenzivniju terapiju kod specijaliste za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju.

Većina beba sa tortikolisom nema drugih zdravstvenih problema. Ali ponekad se povezuje sa infekcijama, slomljenim kostima, alergijskim reakcijama na lekove ili genetskim stanjima kao što su Daunov sindrom ili Klipel-Fejlov sindrom (retki poremećaj kostiju vrata).

TERAPIJA TORTIKOLISA

Ako reagujete rano, možete sprečiti dugoročne probleme. Bez lečenja, neke od mogućih komplikacija uključuju:

 • Manje kontrole nad glavom
 • Ograničen domet na zahvaćenoj strani i manje praćenje očima
 • Kašnjenja u sedenju i hodanju
 • Problemi sa hranjenjem
 • Loša ravnoteža
 • Krivo puzanje
 • Okretanje samo na jednu stranu

 

 

VEŽBE ZA TORTIKOLIS

Spadaju u oblast korektivne gimnastike. Prestavljaju pokrete kojima nežno možete pokušati da stimulišete bebu da istegne vratne mišiće. Vežbe koje vam pedijatar pokaže su najbolji kućni tretman za tortikolis i u potpunosti je siguran. Pokreti koji mogu biti praktikovani kao dnevna rutina i igra, će pomoći da se produži zategnuti, kratki mišić i takođe ojača mišić na suprotnoj strani.

 

VEŽBE ZA TORTIKOLIS KOJE NISU VEŽBE

 • Koristite apetit svoje bebe kao podsticaj. Ponudite flašicu ili svoju dojku na način da ih navedete da se okrenu sa omiljene strane.
 • Postavite igračke tako da vaša beba bude primorana da gleda u oba smera. Igračke sa zvukovima i svetlima su sjajne u privlačenju njihove pažnje.
 • Neka se igraju rukama i nogama. Bebe vole da približe ruke, a stopala uzdignu uz šake. Kada vaša beba to uradi, ona gradi mišiće koje će im trebati da puze.
 • Dajte im da provode dovoljno vremena na stomaku. Držanje bebe na ovaj način ojačaće mišiće leđa i vrata i sprečiće njihov potiljak da se spljošti. U idealnom slučaju, trebalo bi da imaju 15 minuta vremena za stomak, 4 puta dnevno. Možete ih podržati na grudima, preko krila ili na jastuku ako vam to olakšava.

 

krivi vrat kod bebe

DRUGE VRSTE TORTIKOLISA
 • Privremeni tortikolis

Ova vrsta krivog vrata obično nestaje nakon jednog ili dva dana. To može biti zbog:

otoka limfnih čvorova
• infekcije uha
• hladnoće
• povrede glave i vrata koja uzrokuje oticanje

 • Fiksni tortikolis

Fiksni tortikolis naziva se i akutni tortikolis ili trajni tortikolis. Obično je to zbog problema sa mišićnom ili koštanom strukturom.

 • Mišićni tortikolis

Ovo je najčešći tip fiksnog tortikolisa. Rezultat je ožiljak ili zategnuti mišići na jednoj strani vrata.

 • Klippel-Feil sindrom

Ovo je redak, urođeni oblik krivog vrata. Pojavljuje se kada se kosti na vratu vaše bebe nepravilno formiraju, posebno zbog spajanja dva vratna pršljena. Deca rođena sa ovim stanjem mogu imati poteškoća sa sluhom i vidom.

 • Cervikalna distonija

Ovaj retki poremećaj ponekad se naziva i grčeviti tortikolis. Dovodi do grčenja mišića vrata. Kod cervikalne distonije, glava se bolno izvrće ili okreće na jednu stranu. Takođe se može naginjati napred ili nazad. Cervikalna distonija ponekad prolazi bez lečenja, ali postoji rizik od ponovne pojave.

 

fizikalna terapija tortikolis

NAPOMENA

Tekstovi koje čitate na blogu su informativne prirode. Iako se trudimo da uputimo pacijente na najbolje i najbezbednije metode kako mogu pomoći sebi (kad god je to objektivnoo moguće) – Tekstove ne treba čitati kao dijagnoze ili recepte za samopomoć. Zabrinute majke nam se često obraćaju previše uznemirene zaista raznim podacima koji se na internetu mogu naći. Molimo vas da se, ukoliko sumnjate na pojavu tortikolisa ili bilo kakvog drugog deformiteta kod deteta, zaista obratite lekaru, pedijatru ili fizijatru. Čitanje teksta i potencijalne sličnosti koje možete uočiti nisu dijagnoza i ne predstavljaju konačna rešenja. Potražite pomoć stručnog lica na vreme, i uvek budite pozitivni.

Fgym - saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Tim Co- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Maximum Effect - saradnik Fizioterapeuta Nikole Sucevica Kujka- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Beograd Chiper- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Beograd Dr. Stepić - saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica

Da li vam je ovaj članak pomogao?

Ukoliko smatrate da je koristan podelite ga sa prijateljima kako bi i njima neko pomogao.