FIZIKALNA TERAPIJA U VAŠEM DOMU (BEOGRAD)

logo

KINEZITERAPIJA: VEŽBE I MNOGO VIŠE OD TOGA

Kineziterapija: Vežbe i mnogo više od toga

 

Kineziterapija i vežbe

Definišu se kao oblik terapijske gimnastike ili rehabilitacionih vežbi. U kineziterapiji je najvažnije vežbanje koje se tretira kao terapijska mera koja utiče na ceo organizam. Aktivnosti su usmerene na maksimalno otklanjanje fizičkog invaliditeta i na pripremu pacijenta za dalju rehabilitaciju.

ŠTA JE KINEZITRAPIJA?

Kineziterapija je skup rehabilitacionih vežbi prilagođenih svakom pacijentu. Tokom rehabilitacije, individualna kinezioterapija je osnovni oblik lečenja koji se može kombinovati sa fizikalnom terapijom. Takva terapija vam omogućava da ojačate pozitivan rezultat lečenja i da brže povratite punu efikasnost. Međutim, treba imati na umu da postoje neke kontraindikacije za primenu vežbi, odnosno, da kineziterapija nije za svakoga. Iako najčešće dobijamo pitanje: koje su to vežbe za koleno; šta je to kineziterapija vežbe za kičmu itd. Nije zahvalno pisati i davati opšte primere vežbi za oporavak bez poznavanja realnog zdravstvenog stanja pacijenta.

Individualna kinezioterapija obuhvata pasivne, izometrijske, aktivno-pasivne, vežbe disanja i podrške. Za opštu kinezioterapiju su pogodne sledeće aktivnosti: jutarnje vežbe, relaksacione vežbe, u vodi i opšte kondicioniranje. Postoje i terapijske tehnike – manuelna, energizacija mišića i neuromotoričko poboljšanje. 

 

KINEZITERAPIJA ILI: SVE JE U POKRETU

Poznato je da hrana (ishrana) može igrati bitnu ulogu u upravljanju određenim zdravstvenim stanjima, dokazano je da i vežbanje ima jednako važan efekat. Tako mi u fizikalnoj terapiji radimo sa uverenjem i znanjem da je pokret – lek. Tu na scenu upada kineziterapija.

KINEZITERAPIJA – VEŽBE

Kineziterapija uključuje upotrebu propisanih vežbi za lečenje različitih stanja, patologija, povreda. Za postizanje fitnes ciljeva ili pak optimizaciju fizičkog zdravlja. Dakle, ako imate problema u telu, sa određenim stanjem ili sporadičnim fizičkim nelagodnostima fizioterapeut vam može pokazati kako da ih savladate ili poboljšate. Kako da dobijete ili povratite snagu i pokretljivost, smanjite ili sprečite bol.

 

KINEZITERAPEUT ILI FIZIOTERAPEUT?

U zavisnosti od zemlje u kojoj se nalazite, postoje i posebno obučeni kineziterapeuti. Međutim, u Srbiji, eksperti sa kliničkim iskustvom i stručnjaci za rehabilitacionu fizičku aktivnost i terapiju su fizioterapeuti. Fizioterapeut Nikola Sučević edukuje pacijente i razvija naučno zasnovane programe rehabilitacije koji se fokusiraju ne samo na problematičnu oblast već i na telo u celini. Svi programi uzimaju u obzir faktore kao što su starost, opšte zdravstveno stanje, zvanične dijagnoze ili preporuke drugih lekara (fizijatra/ortopeda itd.), način života i komorbiditete. Ukoliko postoje indikacije da vam odgovara primena kineziterapije, uz pomoć fizioterapeuta trebalo bi da budete u mogućnosti da smanjite bol i, u nekim slučajevima, da se potpuno rešite telesnih tegoba.

KINEZITERAPIJA PROGRAM REHABILITACIJE

Iskusni fizioterapeuti mogu da osmisle velikii broj potencijalnih vežbi kako bi prilagodili program za vas i vaše potrebe. Od vežbi stabilizacije za vratnu kičmu do trakastih izometrijskih ekstenzija kolena za rešavanje bolova u kolenu. Postoje beskrajne kombinacije vežbi za individualne probleme.

 

benefiti kineziterapije

 

BENEFITI PRIMENE KINEZITERAPIJE

Kinezioterapija ima mnoge prednosti za opšte zdravlje. Među najvažnijim su:

 

Uključenost – prednost tretmana je direktno uključivanje pacijenta u proces njegovog vraćanja u potpunu ili delimičnu fizičku spremnost. Za razliku od drugih grana medicine, kod rehabilitacije je najvažnija lična uključenost pacijenta u vežbe i razne rehabilitacione tretmane. Visoka motivacija omogućava pacijentu da povrati potpunu ili delimičnu fizičku spremnost, a svest da je to u velikoj meri posledica njegove sopstvene upornosti je neprocenjivo,

Efikasnost terapije – kineziterapija pomaže u:

 • obnovi oslabljenih, atrofičnih mišićnih struktura,
 • jača skeletni sistem,
 • isteže tetive i
 • vraća veći obim pokreta u zglobovima.

Dakle, kinezioterapija pomaže da se dobije pokretljivost i poboljša kvalitet života pacijenata koji se podvrgavaju ovoj vrsti lečenja. Terapija utiče na celo telo, poboljšavajući njegovu efikasnost, kapacitet i obim pokreta. Prilagođava telo na brži odgovor na stimuluse i takođe olakšava kretanje, sprečavajući da se upala pogorša.

Bezbednost – Ukoliko fizioterapeut proceni da je kineziterapija za vas, znajte da su tretmani su potpuno bezbedni i ne izazivaju nikakve neželjene efekte. Takođe vam mogu omogućiti da odložite ili izbegnete rizične hirurške procedure. Izvođenje individualno odabranog seta fizičkih vežbi u kombinaciji sa drugim vrstama fizioterapeutskih procedura znači da se ortopedski zahvati mogu odložiti ili potpuno odustati od potrebe njihovog izvođenja.

 

KINEZITERAPIJSKI INSTRUMENTI

Često se stanje pacijenata može poboljšati upotrebom jednostavnih alata koje možete pronaći u kućnoj teretani. Oprema za rehabilitaciju može uključivati kettlebells, otporne trake i švajcarske lopte.

Neki fizioterapeuti takođe imaju pristup složenijim instrumentima kao što su tehnologija za snimanje pokreta i mašine za EMG analizu i kompjuterizovano testiranje ravnoteže.

Fizioterapeut ie u stanju da postavi dijagnozu nakon konsultacija pacijenta i medicinske dokumentacije.

 

instrumenti i sprave za vežbanje

KAKO DELUJE KINEZITERAPIJA?

Većina pacijenata oseća veoma dobar efekat kineziterapije na svoje zdravlje. Pravilno pripremljen set vežbi omogućava postizanje rezultata kao što su;

 • ublažavanje bolova,
 • poboljšanje mišićne snage i izdržljivosti,
 • efikasnost tela,
 • elastičnost i napetost mekih tkiva,
 • smanjenje napetosti mišića,
 • poboljšanje kardiovaskularne i respiratorne efikasnosti i
 • poboljšanje obima pokreta.

Kineziterapija znatno ubrzava oporavak pacijenata koji su zadobili razne povrede. Primenom vežbi moguče je izbegnuti komplikacije respiratornog i koštano-mišićnog sistema, koje su često posledica produžene imobilizacije.

Zahvaljujući kinezioterapiji, pacijenti mogu povećati snagu mišića i poboljšati opseg pokreta Pored toga, tretmani pomažu u ublažavanju bolova, poboljšavaju elastičnost i napetost mekih tkiva, smanjuju povećanu napetost mišića i povećavaju nivo endorfina. Kinezioterapija takođe intenzivira metaboličke procese.

ZA KOGA JE KINEZITERAPIJA?

Kineziterapija – vežbe, imaju niz indikacija i malo kontraindikacija. Pre nego što započnete bilo kakvu terapiju, trebalo bi da se konsultujete sa specijalistom koji će odabrati odgovarajući program za vas. Neophodna je saradnja sa fizioterapeutom koji će pomoći u vežbi.

Glavne indikacije za kinezioterapiju su, između ostalog:

 • gojaznost,
 • disfunkcije mišićno-skeletnog sistema,
 • ortopedske i traumatske bolesti,
 • reumatoidna oboljenja, diskopatija,
 • degeneracija kičmenog stuba,
 • želja za povećanjem mišićne mase,
 • bolovi u kičmi,
 • ograničena pokretljivost udova,
 • atrofija mišića.
 • multipla skleroza,
 • moždani udar,
 • Parkinsonova bolest,
 • defekti držanja.

Indikacija je i rana podrška motoričkom razvoju dece i unapređenje psihofizičkog zdravlja. Takođe, ako vam je potrebno da:

povratite ili poboljšate kondiciju ili se vratite sportu

da ispravite nedostatke u držanju tela,

da učinite udove i telo efikasnijim,

ukoliko vam je potrebna pomoć u lečenju multiple skleroze,

Kineziterapija sa profesionalcem biće savršeno rešenje za vas!

KONTRAINDIKACIJE ILI: ZA KOGA NIJE KINEZITERAPIJA?

Kontraindikacije su nepotpune adhezije kostiju, dislokacije, modrice i uganuća, visok pritisak, prisustvo šavova, jak bol…

Zatim: akutna zapaljenja mišića, zglobova i kostiju, akutni period bolesti kardiovaskularnog i respiratornog sistema, cirkulatorna i respiratorna insuficijencija, grozničava stanja i neka druga.

Indikacije i kontraindikacije za ovu vrstu vežbanja utvrđuju nadležni lekari i fizioterapeut, uzimajući u obzir vrstu bolesti, trenutnu kondiciju i fizičku sposobnost pacijenta.

 

kineziterapija vežbe kod kuće

 

Kineziterapija - vežbe i sveukupna personalizacija fizikalne terapije osigurava efikasne tretmane i bolje rezultate. Rešenje nije na Google-u, ne tragajte za odgovorima na pitanja poput: najbolja kineziterapija vežbe za kičmu ili kineziterapija vežbe za koleno Ukoliko imate tegobe i smatrate da je ova vrsta terapije baš za vas, zakažite konsultaciju i izložite nam vaše ciljeve. Tu smo da pomognemo i predložimo najbolje moguće rešenje, baš za vas.

Fgym - saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Tim Co- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Maximum Effect - saradnik Fizioterapeuta Nikole Sucevica Kujka- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Beograd Chiper- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Beograd Dr. Stepić - saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica

Da li vam je ovaj članak pomogao?

Ukoliko smatrate da je koristan podelite ga sa prijateljima kako bi i njima neko pomogao.