FIZIKALNA TERAPIJA U VAŠEM DOMU (BEOGRAD)

logo

Prednji ukršteni ligament

Rehabilitacija povrede prednjeg ukrštenog ligamenta


Povreda: Prednji ukršteni ligament.

Informacije o pacijentu: Žena starosne dobi 43 godine, posle zaključavanja u martu otišla na planinarenje i zadobila povredu.

Uspešno sprovedena preoperativna priprema, operativni tok prosao mirno bez komplikacija, nastavljena rana rehabilitacija, kao i finkcionalna rehabilitacija sprovedena u 4 faze.


 

 

Prednji ukršteni ligament predstavlja najčešće povređivani i hirurški reparirani ligament. Ukoliko konzervativna tehnika saniranja povrede nije uspela, indikovana je hirurška intervencija. Potvrda ovog nalaza ogleda se u početnom formiranju akutnih degenerativnih promena na zglobu.

 

Hiruršku intervenciju na ACL-u je široko preporučena procedura, i to u što skorijem vremenskom intervalu od nastanka povrede. Na taj način može se  prevenirati nastanak degenerativnih promena na meniskusu i zglobnim površinama kolena.

 

U periodu pre opercije izuzetno je važno delovati različitim fizikalnim agenisma u cilju smanjenja bola, otoka i zapaljenja. Posebnim terapijskim metodama je potrebno uticati na očuvanje mišićne snage i obima pokreta koliko god je to moguće.

 

 

OPERACIJA LIGAMENTA – VRSTE ZAHVATA

 

Hirurške intervencije podeljene su na:

• intraartikularne,
• ekstraartikularne
• kombinovane procedure

 

Mogu se izvoditi kao:

• otvorene,
• artroskopske
• endoskopske

 

 

REKONSTRUKCIJA PREDNJEG UKRŠTENOG LIGAMENTA

 

Ciljevi:

• Obnavljanje stabilnosti zgloba i
• Pokreta zgloba
• Obezboljavanje i stabilno oslanjanje noge
• Obnavljanje mišićne snage i izdržljivosti

 

Program terapeutskih procedura i fizikalne terapije se zasniva na principu da ne dovede do iritacije povređenog tkiva, povećanja otoka i bola. Preoperativna priprema igra važnu ulogu u postizanju rehabilitacionih ciljeva.

 

 

KOME JE POTREBNA OPERACIJA LIGAMENTA?

Indikacije za operaciju prednjeg ukrštenog ligamenta su veoma jasne. Najčešće se javlja nestabilnost kolena koja je povezana sa kompletnom ili parcijalnom rupturom prednjeg ukrštenog ligamenta. Pacijentima se često događa „ispadanje kolena“ u okviru rutinskih pokreta, kao i rotatorna nestabilnost kolena

 

 

REHABILITACIJA PREDNJEG UKRŠTENOG LIGAMENTA:

Rehabilitacija nakon operacije prednjeg ukrštenog ligamenta ranije je podrazumevala kontinuiranu imobilizaciju kolena. Imobilizacija je trajala približno od 6 do 8 nedelja uz ograničeno oslanjanje na operisanu nogu. Rezultat ovih principa često je odlagao povratak fizičkim aktivnostima na period od godinu dana.
Sa razvojem tehnologije i napretkom u pogledu hirurških tehnika, razvijena je tehnika ubrzane rehabilitacije koja danas prestavlja standard. Ovakav tip rehabilitacije se zasniva na činjenicama koje govore u prilog tome da je autograft dovoljno jak i da može da podnese delovanje različitih biomehaničkih sila. Ipak, ona se često sprovodi samo kod mlađih pacijenata.

 

 

VEŽBE I FUNKCIONALNI TRENING

Progresija terapeutskih vežbi i funkcionalnog treninga nakon operacikje prednjeg ukrštenog ligamenta zavisi od brojnih faktora.

 

Da pomenemo samo neke:

• godine pacijenta,
• opšti zdravstveni status i
• nivo fizičke spreme pre povrede,
• fiziološki odgovor u formiranju autografta,
• tip grafta i način fiksacije itd.

 

 

FIZIKALNA TERAPIJA U KUĆI

Postoje brojni dokazi iz prakse da fizikalna terapija kod kuće aje značajno bolje rezultate u rehabilitacionom procesu. Jedan od razloga je što pacijent u toku prve faze rehabilitacije ne troši vreme i snagu na odlazak u ordinaciju. Fizioterapeut je u mogućnosti da se posveti pacijentu, a fokus pacijenta je od prvog dana usmeren na povratak snage. Individualni pristup utiče na postepeno i bezbedno vraćanje svim aktivnostima, što doprinose prirodnoj i pouzdanoj restoraciji zgloba kolena.

 

Fgym - saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Tim Co- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Maximum Effect - saradnik Fizioterapeuta Nikole Sucevica Kujka- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Beograd Chiper- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Beograd Dr. Stepić - saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica