FIZIKALNA TERAPIJA U VAŠEM DOMU (BEOGRAD)

logo

FIZIKALNA TERAPIJA VS MASAŽA

FIZIOTERAPIJA VS MASAŽA

Razlike između fizioterapije i masaže

 

PRE POČETKA

Fizioterapija i masaža - u čemu je razlika? Često nam se pacijenti obraćaju za masažu, ne znajući čime se fizikalna terapija zaista bavi. I fizioterapija i masaža imaju svoje specifične ciljeve, uloge i benefite u fizičkom zdravlju čoveka. U ovom kratkom tekstu možete pročitati koje su sličnosti i razlike između ove dve vrste terapije. Šta mislite, koja terapija je Vama potrebna?

FIZIOTERAPIJA

Cilj fizioterapije je: rehabilitacija i prevencija povreda, saniranje i eliminacija bola, obnavljanje funkcionalnosti i pokretljivosti tela, tretiranje ozbiljnih telesnih trauma i bolesti. Fizioterapeut je stručnjak za različita nervno-mišićno-koštana stanja i oboljenja.

Godine, različita oboljenja, medicinska dijagnoza, traume i povrede su neki od faktora koji mogu nepovoljno uticati na telesnu pokretljivost i opštu funkcionalnost čoveka. U skladu sa time, fizioterapeut koristi različite tehnike u terapiji. To mogu biti: terapeutske vežbe, manuelnu terapiju, laseroterapiju, magnetoterapiju, shockwave ili ultrazvčnu terapiju, kineziterapiju ili funkcionalne treninge. Osnovni cilj fizioterapije je obnavljanje funkcionalnosti tela.

Fizioterapeut radi 1 na 1 sa pacijentom, i kreira individualni program terapije za svakog klijenta. Za lečenje su neophodni kontinuitet i posvećenost – terapeuta i klijenta.

MASAŽA

Masaža se bavi relaksiranjem celokupnog tela i uma. Terapija masažom je tehnika koju koriste sertifikovani maseri. Ona podrazumeva upotrebu manuelnih tehnika stimulacije mišića i mekih tkiva u telu.

Masažom se tretiraju različita stanja, sa koncentracijom na oslobađanju mišićne ukočenosti i spazmova. Masaža može delovati i na normalizaciju krvnog pritiska, stimulaciju imuniteta i cirkulacije. Ko i na oporavak od teških fiizičkih napora ili treninga.

Maserima se uglavnom obraćaju relativno zdravi klijenti koji žele povremeno da se relaksiraju i rade na svom telu. Masaža je izuzetno korisna za kontrolisanje anksioznosti, depresije i stresa.

Ukoliko vas interesuje čime se fizikalna terapija detaljnije bavi možete pročitati i tekst Fizioterapija i kiropraktika. Ovde su detaljno objašnjene sličnosti i razlike ove dve profesije.

Fgym - saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Tim Co- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Maximum Effect - saradnik Fizioterapeuta Nikole Sucevica Kujka- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Beograd Chiper- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Beograd Dr. Stepić - saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica
 

Da li vam je ovaj članak pomogao?

Ukoliko smatrate da je koristan podelite ga sa prijateljima kako bi i njima neko pomogao.