Prelom lakta

Sadržaj:

Prelom lakta može biti veoma bolna povreda koja potencijalno može dovesti do smanjene pokretljivosti u ruci, ramenu ili zglobu. Ova vrsta preloma može ograničiti vašu sposobnost da radite, obavljate kućne poslove ili učestvujete u rekreativnim aktivnostima.

Lakat je zglob gde se kost ruke (humerus) susreće sa kostima podlaktice (radijus i ulna). Koštani kraj lakatne kosti naziva se olekranon. To je ona kost koju osećate kada se laktom naslonite na sto. Važno je pomenuti da postoji mnogo mišićnih dodataka oko lakta koji vam pomažu da pomerate ruku, zglob i šaku. Kosti lakta su povezane ligamentima na unutrašnjem i spoljašnjem delu vaše ruke.

Kako nastaje prelom lakta?

Tupi udar, direktan ili indirektan, može da slomi jednu od sledećih kostiju:

  • Radijalna glava, smeštena na vrhu manje kosti podlaktice

  • Distalni humerus, koji se nalazi u donjem delu kosti nadlaktice

  • Olekranon, takođe poznat kao lopta lakatnog zgloba

Prelom lakta snimak

3 vrste preloma lakta:

1. TIP

Ovaj prelom je „stabilni“ prelom kosti. Odlikuje se time da slomljena kost ostaje u svom normalnom, prirodnom položaju.

2. TIP

Prelom lakta drugog tipa nastaje kada se polomljeni fragment kosti pomeri iz normalnog položaja.

3. TIP

Prelomi tipa tri su najozbiljniji, sa višestrukim lomovima kostiju. Često nestabilne prirode – sa pomerenim fragmentima ili delovima kostiju.

Kada je potrebna operacija lakta?

Prve dve vrste preloma se obično uspešno leče bez operacije, dok se prelomi tipa tri obično leče operacijom. Zarastanje fraktura može trajati od 2 do 8 nedelja ili više, u zavisnosti od njihove težine i ukupnog zdravlja pojedinca.

Međutim, svi prelomi lakta, uključujući i one koji zahtevaju operaciju, mogu imati koristi od fizioterapije.

Uzroci preloma lakta

Možda izgleda očigledno, ali najčešći uzrok preloma lakta je trauma vaše ruke u blizini lakta. Ovo može biti zbog padova na lakat ili ispruženu ruku, automobilskih nesreća ili povreda povezanih sa sportom. Najveći broj ovakvih povreda dešava se deci ili u detinjstvu, obično (in)direktnim padom na ruku. Prilikom preloma najčešće strada pomenuti olekranon, vrh lakta, zato što se nalazi direktno ispod kože i nije zaštićen okolnim mekim tkivima različite vrste. Prilikom pada ponekad može doći do preloma ručnog zgloba, i(li) preloma podlaktice.

Simptomi

Uobičajeni znaci slomljenog lakta uključuju:

  • Bol u laktu, nadlaktici ili podlaktici

  • Otok oko lakta

  • Modrice ili promena boje oko lakta

  • Gubitak pokreta oko lakta ili podlaktice

  • Deformitet (kao što je kvrga ili kvrga) u blizini lakta ili ruke

Ako sumnjate da ste pretrpeli prelom lakta, morate odmah potražiti medicinsku pomoć. Ukoliko se ne javite svom lekaru na vreme, može doći do trajnog oštećenja ili gubitka funkcije vaše ruke i šake.

Dijagnoza i lečenje polomljenog lakta

Za dijagnozu preloma lakta koristi se rendgen. Snimak će pokazati kako su postavljene kosti ruke i može pomoći vašem lekaru da odluči koji je najbolji način da se vaš slomljeni lakat tretira. U dijagnostici se pobvremeno koristi i CT skener. Tada se bolje vide kosti lakta i da se vidi da li su zglobne površine u vašem laktu povređene.

Nakon što se postavi dijagnoza preloma lakta, vaš lekar će sanirati prelom. Ovo je proces u kome se vaše lakatne kosti postavljaju u ispravan položaj kako bi došlo do optimalnog zarastanja. Ovo, takozvano nameštanje lakta može se uraditi i ručno.

Operacija lakta nakon preloma

Ipak, ukoliko je prelom ozbiljan, možda će biti neophodna hirurška procedura. Puno puta smo govorili o ORIF metodi, odnosno unutrašnjoj fiksaciji otvorene redukcije, i koliko je važna u procesu lečenja različitih preloma i poravnanju kostiju. Vaš lekar će vam pomoći da razumete koji metod je neophodan za početak tretiranja preloma.

Nakon što se vaš prelom lakta sanira – što utvrđuje vaš tim lekara, možda ćete morati da nosite protezu ili remen. Povremeno se u praksi lečenja preloma primenjuje i gips. Međutim, često se smatra da imobilizacija preloma lakta gipsom može izazvati ozbiljnu ukočenost i trajni gubitak pokretljivosti.

Posledice preloma

(KOJE SE LEČE FIZIKALNOM TERAPIJOM):

OPSEG POKRETA:

Jedan od glavnih ciljeva fizikalne terapije nakon preloma lakta je vraćanje normalnog opsega pokreta u lakat. Lakat je složen i moćan zglob koji vam omogućava da savijete ruku ili okrenete ruku. Rad na obnavljanju punog opsega pokreta lakta i podlaktice je najvažniji za vraćanje normalne upotrebe vaše ruke.

Ako je vaš opseg gubitka pokreta ozbiljan, vaš fizioterapeut će vam možda dati da nosite dinamičku udlagu. Ovo je udlaga sa oprugom koja se nosi tokom dana i koja pruža malo opterećenje vašem zglobu lakta kako bi se poboljšao opseg pokreta. Udlaga se može koristiti za poboljšanje fleksije (savijanja) ili ekstenzije (ispravljanje) vašeg lakta.

SNAGA RUKE:

Nakon preloma lakta, bol i otok oko lakta mogu vas sprečiti da koristite ruku. Od vas se takođe može zahtevati da nosite ruku u remenu, čime se ograničava upotreba lakta, ručnog zgloba i šake. Ukoliko je prelom saniran hirurški da biste smanjili prelom lakta, mišićima oko hirurškog reza će možda trebati vreme da zarastu. Ovaj period neupotrebe može izazvati značajan gubitak snage oko vašeg lakta, ramena, zgloba i šake.

Fizioterapeut će vas naučiti vaše vežbe za jačanje ramena i lakta..Takođe vam može propisati vežbe koje će vam pomoći da poboljšate snagu zgloba i šake koje vam mogu pomoći da povratite normalnu upotrebu ruke.

BOL I OTOK:

Nakon preloma lakta, često dolazi do oticanja tkiva oko lakta. Fizioterapeut će vam pomoći da upravljate bolom i otokom različitim modalitetima kao što su električna stimulacija i led.

OŽILJNO TKIVO:

Primena fizikalne terapije će vam pomoći da upravljate ožiljnim tkivom koje može biti prisutno kao rezultat operacije nakon ORIF-a. Masaža ožiljnog tkiva i mobilizacija mogu biti neophodni da bi se poboljšala pokretljivost ožiljaka. Fizioterapeut će vas naučiti tehnikama samomasaže koje možete izvoditi kod kuće.

Koliko traje oporavak?

Vaš prelom lakta bi trebalo da bude potpuno zalečen oko dva meseca nakon povrede. Oko tri meseca nakon povrede očekuje se i normalna upotreba ruke.

Imajte na umu da je sasvim je uobičajeno da i nakon ovog vremena doživite blagi gubitak pokretljivosti. Zato je veoma važno da nastavite sa opsegom vežbi pokreta i snage koje ste naučili na fizikalnoj terapiji. Obavezno razgovarajte sa lekarom i fizioterapeutom o tome kakav se ishod očekuje u vašoj specifičnoj situaciji. Povrede, terapiju i rehabilitaciju svako telo drugačije doživljava.

Na internetu je moguće naći brojne primere vežbi namenjenih za oporavak posle preloma, ipak, svesrdno vas savetujemo da se pre upuštanja u samoizlečenje i samostalno vežbanje posavetujete sa stručnim licem oko vaših individualnih potreba. Na taj način ćete izbeći potencijalne povrede ili komplikacije i ubrzati svoj oporavak.

Oporavak i fizikalna terapija

Kad smo kod pokretljivosti… Glavni problem nakon preloma lakta je ukočenost koja ograničava opseg pokreta. Ponekad, ova ukočenost traje zaista dugo nakon što su slomljene kosti zarasle. Zbog toga, vaš lekar može da vam naloži da počnete sa fizikalnom terapijom ubrzo nakon povrede da biste pomogli da uvedete rano kretanje u zglob lakta koji zaceljuje.

Vaš fizioterapeut može raditi sa vama kako bi vam pomogao da povratite normalnu upotrebu lakta i ruke. U zavisnosti od faze oporavka, može se koristiti mnogo različitih tretmana i modaliteta fizikalne terapije kako bi vam pomogli da se brzo vratite normalnim aktivnostima.

Fizikalna terapija nakon preloma lakta je zaista od krucijalne pomoći u bezbednom početku rane mobilnosti. Takođe vam može pomoći da vratite normalnu snagu i funkciju u ruci uz upravljanje bolom i otokom koje možete doživeti. Bliska saradnja sa fizioterapeutom, prihvatanje pomoći i edukacije koju vam fizikalna terapija kod kuće pruža, može vam pomoći da se brzo i bezbedno vratite normalnim aktivnostima nakon preloma lakta.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Prelom ručnog zgloba
Ruka
Prelom ručnog zgloba

PRELOM RUČNOG ZGLOBA  Prelom ručnog zgloba i prelom šake čine značajan deo povreda ruke. Zapravo, Ručni zglob je najčešće povređeni zglob u telu. Složena formacija kostiju kod preloma šake često

Prelom ključne kosti
Prelomi
Prelom ključne kosti (fraktura klavikule)

Prelom ključne kosti ili fraktura klavikule. Slomljena ključna kost je česta povreda ruke. Dešava se usled pada, kao sportska povreda ili posledica saobraćajne nesreće. Iako je slomljena ključna kost bolna, većini

Prelom podlaktice
Prelomi
Prelom podlaktice

PRELOM PODLAKTICE – ŠTA TREBA DA ZNATE? Podlaktica se sastoji od dve kosti – radijusa i ulne. Kost koju nazivamo radijus nalazi se sa strane palca, a ulna sa strane