Ortopedska rehabilitacija

Boli vas kad se pomerate ili krećete? Ne možete da obavljate svoje obaveze ili svakodnevne aktivnosti? Osećate: bol, slabost, primećujete oticanje, ukočenost ili ste slabo pokretni? Ortopedska fizikalna terapija obuhvata niz procedura i terapija koje poboljšavaju vaše fizičko stanje.

 Terapija se fokusira na podizanje snage, fleksibilnosti i obima pokreta pacijenta. Ukoliko ste bili povređeni, ili imate posledice od sportske povrede ili operacije, ili se upravo pripremate za intervenciju. Ortopedija i traumatologija u fizikalnoj terapiji tretiraju različita bolna stanja kolena, kuka, skočnog zgloba i stopala, ruke, kičme i drugo.

Ortopedija i traumatologija – fizikalna terapija tretira:

"Sve je u pokretu" - Fizioterapeut Sučević

Ukoliko patite od nekog od navedenih stanja ili osećate da neki deo tela ne funkcioniše kako treba i sputava vas u obavljanju svakodnevnih aktivnosti – fizikalna terapija vam može pomoći.

Ortopedska hirurgija. Zašto ortopedija i traumatologija?

"Sve je u pokretu" - Fizioterapeut Sučević

Fizikalna medicina je danas kao terapijska grana unapređena brojnim medicinskim dostignućima toliko da nekada može biti alternativa hirurgiji. Ukoliko hirurški zahvat ipak nije moguće izbeći, terapija može pomoći u pripremi za operaciju

Zamena kuka ili kolena veštačkim zglobovima su najtipičniji primeri ortopedske hirurgije. Nakon zahvata, ortopedski hirurg može imati niz specifičnih preporuka za oporavak. 

Ortopedija i traumatologija fizikalnom terapijom obuhvataju i pripremne programe za ove intervencije. Fizikalna terapija Sučević posvećuje veliku pažnju pripremama za ortopedske intervencije. Sam proces nije naporan, a može u velikoj meri ubrzati proces rehabilitacije. Tako se post-operativne vežbe nadovezuju na već osnaženo telo, i fokusiraju na povratak funkcionalnosti tela i prevenciju povreda.

Najčešće metode terapije

Ortopedija I traumatologija u fizikalnoj terapiji služi se različitim taktikama rehabilitacije.

Terapeutski modaliteti – toplota, led, laser, električne stimulacije, ultrazvuk. Koriste se za poboljšanje protoka krvi i fleksibilnosti. Smanjuju otok i osećaj bola, i relaksiraju povređeno mesto.

2. Ortopedska pomagala – hodalice, štake, štap ili ortoze. Tokom preoperativne pripreme pacijent može naučiti kako da se pravilno služi pomagalima.

3. Evaluacija – procena stanja i funkcionalnosti pacijenta. Neophodan deo terapijskog procesa radi adekvatne modifikacije pristupa. Ocenjuje se nivo bola, obim pokreta, snaga, stabilnost, balans i držanje.

4. Mobilizacija i masaža – rad na pokretljivosti. Manualna masaža i druge metode koje mogu pomoći u olakšanju ukočenosti i boljoj prokrvljenosti tkiva.

5. Vežbe – najvažniji deo terapije. Prililkom vežbanja, od presudne važnosti je aktivnost i učestvovanje, posvećenost samog klijenta.

Ortopedske vežbe

Postoji niz vežbi koje se koriste u procesu rehabilitacije. Njihova funkcija i težina varira od faze rehabilitacije u kojoj se pacijent nalazi. Takođe, postoje specifične taktike primene vežbi i kombinovanja tehnika zarad postizanja boljih rezultata terapije. 

Kako je svaki pacijent poseban i odgovor tela na terapiju različit, terapija se modifikuje prema individualnim potrebama. Vežbe povećavaju: snagu, fleksibilnost, obim pokreta, balans, funkcionlanu pokretljivost i izdržljivost. Vežbe su istovremeno i najteži deo fizikalne terapije

Kako do najboljih rezultata?

Obratite se pravoj osobi! Fizikalna terapija Sučević opravdava poverenje svojih klijenata dugi niz godina, uspešnom praksom u svim oblastima fizikalne terapije. 

Organizovani pregledi specijalista, fizikalna terapija aparaturno, previjanje, davanje injekcija patronažno samo su neke od prednosti korišćenja naših usluga. Budite aktivni! Najbolji rezultati se postižu kada terapiju shvatite ozbiljno i preuzmete odgovornost za svoj oporavak. 

Pre nego što započnete sa terapijom postavite sva pitanja koja vas muče ili interesuju. Ukoliko vam vežbe smetaju ili pak bolje deluju – obratite se fizioterapeutu i podelite sa njim svoja zapažanja. Fizikalna terapija je timski rad, zbog toga budite iskreni u odnosu sa svojim fizioterapeutom i svojim telom. 

Naporan rad! Zacrtajte zajednički cilj oporavka i fokusirajte se na njega. Oporavak nakon povrede ili operacije je kompleksan i dug put. Metode lečenja zavise od kompleksnosti povrede, odosno traume i sveukupne dijagnoze pacijenta. Fizioterapeut će vas osposobiti da se što pre vratite svom normalnom životu, a fizikalna terapija u kući vam omogućava da na brži i bezbedniji način povratite svoju funkcionalost.

Pitali ste nas o ortopediji:

Šta je ortopedska rehabilitacija ?
Ortopedska ili muskuloskeletna rehabilitacija je deo fizikalne medicine koja se bavi iskljičivo problemima sa kostima, zglobovima i mišićima.
Najbitnije je da oporavak teče po protokolima koje imamo za svaku  operaciju i intervenciju. Tako ćemo znati da pacijentu nećemo naškoditi i da pratimo vremenske okvire rehabilitacije.
 
Smanjiti bol, otok, poboljšati cirkulaciju prevenirati atrofiju mišića.
 
Najteža stanja odnose se na multitraume. Posle saobraćajnih nesreća, pada sa motora dolazi do više preloma istovremeno što dodatno otežava rehabilitaciju.
 
Prekrštanje nogu, naginjanje trupa prema nogama, podizanje operisanog uda prema stomaku, ležanje na operisanoj strani.
 
Oporavak posle operacije skočnog zgloba može trajati do 3 do 12 meseci u zavisnisti od težine preloma i operarivnog zahvata.
Je normalna pojava, obzirom na ne pokretanje ruke. U većini slučajeva reč je o linfedemu.