Zdravstveni fitness

Zdravstveni fitness predstavlja spoj sportske i fizikalne medicine. Sportska medicina bazira se na:

  1. Prevenciji: zagrevanje, istezanje, pravilno disanje, držanje tela i korektno izvođenje pokreta.
  2. Rehabilitaciji: saniranje povreda, hroničnih bolova i drugih povreda/trauma.

Program započinje procenom zdravstvenog stanja klijenta i definisanjem nedostataka u koštano-mišićno-nervnom sistemu koja mogu uticati na plan vežbanja.

Predrasude: Zar nije ovo za mlade?; Ovo je za starije ljude; Da li je ovo rehabilitacija?

"Sve je u pokretu" - Fizioterapeut Sučević

Najveći broj pacijenata koji traže pomoć boluje od: diskus hernije, artroze kuka ili posledica sportskih povreda. Zatim: smanjena fizička aktivnost, specifična zdravstvena stanja, dugotrajno sedenje, fizički rad ili rad za kompjuterom, stres… 

Ovo su samo neki od faktora koji loše utiču na optimalno fizičko stanje čoveka. Zdravstveni fitnes nije isto što i rehabilitacija. Program kombinuje terapeutske vežbe i vežbe za opšte podizanje fizičke kondicije. 

Namenjen je ljudima svih godina. Ovakav funkcionalni način vežbanja podjednako deluje na posledice savremenog, sedentarnog načina života kao i na zdravstvene probleme koji se loše odražavaju na kondiciju i mobilnost čoveka.

Zašto zdravstveni fitnes?

Zdravstveni fitnes podrazumeva bezbedan i efikasan način da popravite opšte zdravstveno stanje i performanse. Plan vežbanja napravljen je prema individualnom zdravstvenom stanju klijenta i ličnim ciljevima. 

Fizikalni terapeut dužan je da motiviše klijenta i obuči ga metodama prevencije povreda. Plan i ciljevi postavljeni ispred klijenta i fizioterapeuta uvek su zajednički. Raspored i intenzitet vežbi i terapeutskih uzimaju u obzir opšte fizičko i zdravstveno stanje ili ograničenja pacijenata.

Kome je namenjen?

  • Osobama sa visokim rizikom za oboljenje od hroničnih bolesti. To mogu biti: dijabetes, gojaznost, metabolički sindrom, bolesti srca, povišen holesterol…
  • Deci sa usporenim metabolizmom ili lošim navikama u ishrani. Mladima sa tendencijom gojenja ili poremećajima razvijanja mišićnih tkiva i drugo.
  • Pacijentima koji pate od osteoartritisa ili imaju istoriju povreda usled pada.
  • Obolelima od hroničnih bolesti/stanja koje znatno ograničavaju svakodnevno funkcionisanje. Na primer: oporavak posle infarkta srca, moždanog udara, obolelima od multiple skleroze ili polimiozitisa i dr.

Ostali:

  • Osobama koje su kompletirale program fizikalne terapije ili rehabilitacije, a koje žele da ostanu aktivne ili postignu viši nivo mobilnosti.
  • Pacijentima koji se pripremaju za različite ortopedske hirurške procedure, kao preoperativno osnaživanje tela i priprema – za bezbedniji i brži postoperativni oporavak.
  • Zdravim osobama koje žele da ovladaju veštinama pravilnog, funkcionalnog vežvbanja i kontinuirano, preventivno rade na poboljšanju opšteg I fizičkog zdravlja.

Šta da očekujete?

Zdravstvenu i fizičku procenu prilikom prve terapije. Povremene provere u toku trajanja terapije, radi procene i merenja progresa.

Individualni plan vežbanja i procedura kreiranih prema objektivnim mogućnostima i sa realnim ciljevima. Podršku i motivaciju u sigurnoj sredini koja će umanjiti brige vas i vaših bližnjih. 

Fizikalna terapija Sučević radi na promovisanju zdravog načina života svojih klijanata. Proaktivnim pristupom u prevenciji i suzbijanju napredovanja bolesti i povreda našim klijentima osiguravamo najkvalitetniju negu.

Zdravstveni fitnes VS Fitness

Primera radi, gubljenje kilograma je važan cilj, ali postoje i brojni drugi aspekti dobrog zdravlja. Najvažnija razlika između zdravstvenog fitnesa i regularnog fitnesa u teretani je to što se ZF fokusira na opšte zdravlje. 

Moguće je biti fit u fizičkom smislu, a ipak patiti od određenih zdravstvenih stanja ili bolesti. Glavni zadatak zdravstvenog fitnesa je bolja kontrola tela i specifičnih zdravstvenih stanja.

Uticaj vežbanja na zdravlje

Uticaj vežbanja na zdravlje

Osim fizičkih benefita, redovno vežbanje igra značajnu ulogu u treriranju depresije, anksioznosti, poremećaja pažnje i kontroli stresa. Osobe koje redovno vežbaju osećaju se energičnije, bolje spavaju i imaju bolje pamćenje. 

Endorfini koji se luče prilikom vežbanja osiguravaju da se osećate dobro. Uz to, bolja oksigenacija tela stimuliše koncetraciju, stvaranje sinapsi i rast novih moždanih ćelija. Funkcionalnim terapeutskim treningom ne ulažete previše napora i vremena da biste videli rezultate. 

Bez obzira na nivo fizičke kondicije i godine, možete usvojiti ovaj način vežbanja i ovladati veštinama koje će pomoći da se osećate bolje.

Trenirajte sa nama

Usluge zdravstvenog fitnesa pružamo u fitnes centrima F-GYM i Maximum Effect Fitness & Gym. Za sva pitanja u vezi sa programima vežbanja slobodno nam se obratite putem telefona ili kontakt forme.

Cena: Zdravstveni fitness

Program namenjen osobama u različitim fazama oporavka nakon infarkta srca ili neke od kardioloških intervencija.

FAQ o zdravstvenom fitnessu

Kome je namenjen zdravstveni fitnes?
Zdravstveni fitnes je namenjen osobama koje nisu potpuno zdrave. Recimo ako imate diskus herniju i prevazišli ste “ klasične vežbe “ i želite da povećate snagu i izdržljivost ovaj vid vežbanja će vam u mnogome pomoći. Sa druge strane ukoliko se ne osećate dovoljno sposobno da počnete sa intenzivnijim vežbanjem ovaj vid fitnesa moze biti dobra prelazna opcija za Vas.
 
Povećanje mišićne snage i izdržljivosti, koordinacije , balansa i propriocepcije su samo neke od njih. Rad na kardiovaskularnoj i respiratornoj izdržljivosti su takođe deo programa.
 
Treninzi su prilagodjenji isključivo Vama i Vašim potrebema. Posle detaljnog pregleda i razgovora zajedno pravimo plan i program vežbi kako bi poboljšali vaše sveukpno zdravstveno stanje. Trudim se da program bude interesantan, da vežbe stalno menjamo i prilagođavamo.