FIZIKALNA TERAPIJA U VAŠEM DOMU (BEOGRAD)

logo

Kardiologija

REHABILITACIJA MIOKARDA – OPORAVAK NAKON INFARKTA SRCA

Program preporučen od strane Svetske Zdravstvene Organizacije.  Namenjen je kako osobama u ranoj, tako i onima koje se nalaze u kasnijim fazama oporavka nakon infarkta srca ili neke od kardiokirurških intervencija. Obim i vremensko trajanje rehabilitacije definišu se uz obavezne medicinske nalaze, uz kontinuiranu kontrolu Vašeg kardiologa. Neophodan je stalni monitoring krvnog pritiska, pulsa i ritma, kao i srčanih vrednosti pre, u toku i nakon fizičkog treninga.

Ciljevi terapije:

 • stabilizacija i kontrola kliničkog stanja;

 • upoznavanje sa fizičkim ograničenjima i adaptacija na život sa bolešću srca i krvnih sudova;

 • pobeđivanje straha od fizičkog opterećenja, i vraćanje emocionalne stabilnosti, motivacije i samopouzdanja.

Terapija se zasniva na indvidualnim i personalizovanim programima vežbanja. Za postizanje optimalnih rezultata presudna je motivacija i posvećenost klijenta. Važnost fizičke aktivnosti i multidisciplinarnog pristupa u lečenju bolesti srca i krvnih sudova, kao i u oporavku nakon infarkta srca, tema je brojnih medicinskih studija. U svakoj od njih vežbe se preporučuju kao jedan od ključnih faktora oporavka i bolje funkcionalne osposobljenosti.

Šta je kardiološka rehabilitacija?

Kardiološka rehabilitacija je važan program za oporavak nakon infarkta srca. Terapija tretira i druga srčana, vaskularna i neka pulmonalna oboljenja koja zahtevaju operaciju ili temeljnu medicinsku negu. Rehabilitacija se sprovodi pod stručnim nadzorom vašeg fizioterapeuta i kardiologa (po potrebi i drugih stručnih lica). Program podrazumeva: kontrolisanu fizičku aktivnost – funkcionalne terapeutske vežbe. Zatim, edukaciju o zdravom životu, ishrani i pravilnoj upotrebi medikamenata. I na kraju, savetovanje o metodama za umanjivanje stresa i poboljšanje emotivnog i mentalnog zdravlja.

Kome je program namenjen?

Svim osobama sa srčanim problemima. To može biti: oporavak posle srčanog udara, otkazivanja srca, operacije na srcu i drugo. Studije su pokazale da kardiološka rehabilitacija pomaže ljudima svih godina, sa blagim, srednjim ili ozbiljnim problemima srca. S druge strane, osobe koje se retko prijavljuju na program su stariji ljudi. Razlog ovoga su najčešće brojne predrasude prema vežbanju u poznim godinama, ili specifična zdravstvenih stanja npr. primer artritis i drugo. Ipak, kardiološka rehabilitacija je izuzetno korisna za ovu grupu ljudi, jer može poboljšati snagu i mobilnost tela, i značajno olakšati obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Benefiti programa

1. Ojačavanje srčanog mišića i tela nakon srčanog udara.

2. Olakšanje simptoma srčanih problema (npr. bol u grudima).

3. Rad na zdravim navikama uz nadzor stručnjaka u vidu funkcionalnih terapeutskih vežbi.

4. Bolje raspoloženje i manje stresa. Naučno je dokazano da ljudi koji su pretrpeli infarkt srca često padaju u depresivna stanja usled novonastalih fizičkih ograničenja.

5. Više energije i snage za obavljanje svakodnevnih aktivnosti poput nošenja namirnica ili penjanja uz stepenice. 6. Najvažnije: prevencija daljih komplikacija bolesti.

Studije su dokazale da je kardiološka rehabilitacija smanjuje nivo smrtnosti za 20-30% u prvih 5 godina nakon infarkta srca.

O programu

Nakon dijagnoze otkazivanja srčanog mišića ili kao deo oporavka od infarkta srca, artroplastije ili operacije na srcu – ovaj program je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje. Program rehabilitacije miokarda pomaže da preuzmete kontrolu nad svojim zdravljem. Ovaj terapeutski oporavak nakon infarkta srca ne može da promeni vašu zdravstvenu prošlost, ali može da poboljša njenu budućnost. Korak po korak, uz svest da ne postoje instant rezultati i da oporavak nije uvek lak. Kako da smanjite rizik za drugi srčani udar ili progresiju bolesti? Radom na sebi sa pouzdanim fizioterapeutom na sigurnom ste putu da se osećate bolje i snažnije nego pre.

Stanja koja tretira program rehabilitacije:

 • Srčani udar;

 • otkazivanje srčanog mišića;

 • bolesti perifernih arterija;

 • angina pektoris

 • kardiomiopatija;

 • određene kongenitalne srčane bolesti;

 • bajpas koronarne arterije; ugradnja stentova;

 • transplatacija srca ili pluća;

 • operacije srčanih zalizaka;

 • pulmonarna hipertenzija;

 • prevencija usled genetskih predispozicija za navedena stanja.

Ciljevi i tok terapije

Prva faza

Prvi nivo odnosi se na rani oporavak nakon infarkta srca (ukoliko je to slučaj). Transferi i kretanje u okviru sobe ili hodnika sa ciljem povećanja distance u trajanju od 2-5 minuta. Pored kontrole pokreta i kretanja, cilj je održati srčani ritam u normali. Pod kontrolom fizioterapeuta i kardiologa, vežbe se sprovode 2-4 puta dnevno.

Druga faza

Obuhvata aerobne vežbe. U zavisnosti od stanja pacijenta, u terapiju mogu biti uključena i laka istezanja i lakše vežbe snage. Iako program i tempo napretka variraju u odnosu na pacijenta, druga faza može trajati od 3-6 nedelja. Vežbe se rade u trajanju od 20-60 minuta, tri do pet puta nedeljno. Monitoring srčanog ritma je neophodan.

Treća faza

Pacijent nije više pod strogom kontrolom fizioterapeuta. Ovo je omogućeno i edukacijom bližnjih u pogledu terapije. Radi se na daljem ojačavanju i treningu snage. Istraživanja nam ukazuju da trening snage ima brojne pozitivne efekte u rehabilitaciji. Vežbe iztezanja omogućavaju izgradnju ili održavanje fleksibilnosti i mobilnosti, što doprinosi održavanju aktivnog života. Funkcionalni trening radi se 2 do 3 puta nedeljno, a uključuju vežbe za donji i gornji deo tela, u 3 seta sa 10-15 repeticija.

Fizikalna terapija u kući, Nikola Sučević, od samog početka radi na individualizovanom planu terapije koji se modifikuje prema potrebi i tempu oporavka. Holistički pristup i potpuna posvećenost pacijentu pomažu bolju motivaciju, oporavak i ojačavanje pacijenta. Radimo na prevenciji daljih komplikacija bolesti, poboljšanju zdravlja i boljem kvalitetu života naših pacijenata.

Fgym - saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Tim Co- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Maximum Effect - saradnik Fizioterapeuta Nikole Sucevica Kujka- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Beograd Chiper- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Beograd Dr. Stepić - saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica