FIZIKALNA TERAPIJA U VAŠEM DOMU (BEOGRAD)

logo

Reumatologija

REUMATSKA OBOLJENJA

Reumatoidni artritis, specifični i nespecifični artritisi. Behterova bolest, različite vrste artroza, osteoporoza i druga reumatska oboljenja. Ovo su vodeći su faktori koji dovode do hronične telesne nesposobnosti. U isto vreme, uzroci samih ovih teških upalnih, metaboličkih, degenerativnih bolesti zglobova i vezivnih tkiva često su nepoznatiZato su Fizikalna terapija i rehabilitacija, uz odgovarajuće lečenje medikamentima, najefikasniji metodi saniranja reumatskih oboljenja.

 

 

Priprema za početak terapije

Prilikom konsultacija vršimo procenu Vaših sposobnosti za obavljanje različitih aktivnosti iz svakodnevnog života, a rezultati procene i medicinska dijagnoza pomoćiće nam da na najbolji način odredimo tok fizikalne terapije. Prioritetni ciljevi lečenja su: očuvanje funkcije Vašeg lokomotornog sistema, usporavanje napredovanja bolesti, ublažavanje bola i rad na pokretljivosti tela. Naročitu pažnju zavređuju degenerativne bolesti – reumatoidni artritis, artroza kolena, kukova, malih zglobova šaka…

 

 

Ko boluje od reumatskih oboljenja?

Da li poznajete odraslu osobu koja se ni jednom nije požalila na bol u zglobovima? Verovatno ne. Razume se da ovo ne znači da svi oni imaju reumu Međutim, novija istraživanja pokazuju da približno jedna četvrtina stanovništva Srbije pati od neke vrste reumatskog oboljenja. Od toga, 70% je degenerativne prirode.

 

 

Šta je degenerativni reumatizam?

Degeneracija zglobova nastaje usled propadanja hrskavice unutar zgloba. Neke statistike ukazuju da se degenerativne promene zglobova javljaju već oko 50. godine, bez obzira na to da li se očigledno manifestuju ili ne. Ove opasne promene često zahvataju zglobove kuka, kolena, ali napadaju i sitne zglobove šaka i stopala. Nevolja reumatskih oboljenja je da prvi znakovi bolesti mogu biti pritajeni i zanemareni, te se bolest često razvija nesmetano. U isto vreme, bolovi, otok ili otežano kretanje, kao neki od najčešćih znakova reumatskih oboljenja, i u samom začetku bolesti mogu biti veoma snažni.

 

 

Upalni reumatizam

Pored različith oblika degenerativnih promena, postoje i zapaljenske vrste reumatskih oboljenja. Poslednjih godina u porastu je pojava reumatoidnog artritisa, i kod mlađe populacije. Ova opasna, autoimuna bolest ima nepredvidiv tok, a uzrok oboljenja je često nepoznat. Ukoliko se ne tretira na adekvatan način – lekovima i fizikalnom terapijom, bolest može dovesti do trajnih oštećenja, deformiteta zglobova ili invaliditeta.

 

 

Kako sprečiti razvoj reumatskih oboljenja?

Ključni faktor u tretiranju reumatskih oboljenja je rana dijagnoza. Ukoliko je bolest u začetku, lekovi i fizikalna terapija imaju više prostora i vremena da deluju i značajno smanje tegobe bolesti. Ukoliko je bolest u odmaklom stadijumu, neophodan je agresivniji pristup u lečenju medikamentima i pravovremeno započinjanje fizikalne terapije. Kod primene fizikalne terapije u tretiranju reumatskih oboljenja insistira se na individualnom pristupu. Neophodno je isplanirati tok terapije u skladu sa godinama pacijenta, dijagnozom, stadijumom bolesti i drugo. A potom je adekvatno modifikovati u skladu sa potrebama klijenta i tempom promena, napretka, koji klijent može da ostvari.

 

 

Konzervativna terapija reumatskih oboljenja

Ogleda se u lečenju prepisanim medikamentima od strane nadležnog lekara. Pored lekova, u upotrebi su vrlo često analgetici, antireumatici i kortikosteroidi. Povremeno je, zbog jačine preporučene terapije, potrebno pribeći i alternativnim rešenjima – biološkim, prirodnim lekovima koji mogu umanjiti tegobe bolesti. Isto tako, česta je primena lokalnih preparata – antireumatskih gelova i masti, koji imaju daleko manja neželjena dejstva od pojedinih oralnih medikamenata. Ipak, lečenje reumatskih oboljenja ni u kom slučaju ne treba sprovoditi na svoju ruku.

 

 

Fizikalna terapija i reumatska oboljenja

Kao i sa konzumacijom lekova, i vežbanje bez nadzora stručnog lica nije preporučljivo. Razumevanjem mehanizama rada mišića, zglobova i kostiju, fizioterapeut je u mogućnosti da olakša tok bolesti. Iako se neke promene (naročito degenerativne prirode) ne mogu sanirati, praktikovanjem fizikalne terapije moguće je značajno smanjiti neprijatnosti reumatskih promena. Ovo se pre svega postiže radom na osnaživanju i fleksibilnosti tela pacijenta. Kako su bol, ukočenost, otok i umor glavni krivci za nedostatak volje kod mnogih pacijenata, neophodna je kontinuirana motivacija od strane fizioterapeuta.

 

 

Završna razmatranja

Treba razumeti da su reumatske bolesti hronične i ne mogu se do kraja izlečiti. Međutim, mnogo toga se može uraditi u pravcu prevencije razvoja ovih bolesti. Prevencija se ogleda pre svega u razvijanju zdravih životnih navika. Uravnotežena ishrana, umerena fizička aktivnost, adekvatna količina sna, i kontrolisano izlaganje veoma hladnim ili vlažnim vremenskim uslovima mogu biti od presudne važnosti za celokupno fizičko zdravlje i prevenciju bolesti..

Dugoročni efekat fizikalne terapije, u tretiranju reumatskih oboljenja postiže se kontinuitetom i aktivnom saradnjom (fizioterapeut-pacijent)Razumevanjem suštine ovih stanja, moramo biti svesni da instant rezultati ne postoje. Ali, boljitak je zagarantovan uz: pravilno formulisanu terapiju, kontinuitet, upornost i posvećenost vašeg fizioterapeuta.

 

Ukoliko patite od nekog reumatskog oboljenja, slobodno me kontaktirajte.

 

 

Fgym - saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Tim Co- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Maximum Effect - saradnik Fizioterapeuta Nikole Sucevica Kujka- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Beograd Chiper- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Beograd Dr. Stepić - saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica