FIZIKALNA TERAPIJA U VAŠEM DOMU (BEOGRAD)

logo

PRELOM TIBIJE

PRELOM TIBIJE

Fraktura tibijalnog platoa

 

PRELOM TIBIJE - PREGLED

Fraktura tibijalnog platoa odnosi se na prelom ili pukotinu na vrhu kosti potkolenice, u kolenu. Uključuje površinu hrskavice kolenog zgloba.

UZROCI I SIMPTOMI

Većina fraktura platoa tibije rezultat su traume noge, kao što su:

 • pad sa visine;

 • nesreća na motornom vozilu;

 • povrede od sportova kao što su fudbal ili skijanje.

Ostali faktori rizika uključuju: osteoporozu, infekciju ili nedostatak minerala koji oslabljuju kosti i čine ih podložnijim povredama.

PRELOM TIBIJE - SIMPTOMI

Ako osetite bol ili nelagodu u ili oko gornjeg dela potkolenice od udara, to može biti znak frakture. Ostali simptomi uključuju:

 • poteškoće u nošenju težine na nozi;

 • modrice i otoci;

 • bledilo noge kao rezultat smanjenog protoka krvi;

 • bolovi u zglobu sa ili bez nošenja tegova;

 • kost koja se probija kroz kožu.

Vaš lekar može da pruži odgovarajuću dijagnozu sprovođenjem testova za snimanje, kao što su rendgen ili MRI ili CT skeniranje.

KOMPLIKACIJE FRAKTURE TIBIJE

Dodatna zabrinutost zbog frakture platoa tibije je ta, što otok ili krvarenje u prednjem delu potkolenice, koja mogu prouzrokovati povećani pritisak na živce, mišiće i krvne sudove u okolnom tkivu.

Vaš lekar će verovatno izvršiti test na sindrom kompartment. Ova vrsta komplikacije može dovesti do trajnog oštećenja mišića i smatra se indikacijom za hitnu hiruršku intervenciju.

LEČENJE I HIRURŠKA INTERVENCIJA

Planovi lečenja preloma platoa tibije zavise od njegove klasifikacije. Za manje lakše povrede, opcije nehirurškog lečenja uključuju:

 • odmaranje kolena;

 • udlaga kolena i izbegavanje težina, kako se ne bi oštetila zglobna površina;

 • uzimanje lekova protiv bolova;

 • primena hladnih obloga i držanje ekstremiteta u elevaciji dok kost zarasta.

Ukoliko je operacija neophodna, hirurg će verovatno upotrebiti vijke i ploče za poravnanje kosti. Studija iz 2013. godine, pokazala je da je hirurško lečenje preloma generalno efikasno u obnavljanju funkcije kolena.

Vreme oporavka varira, u zavisnosti od težine povrede i metode lečenja, ali obično traje oko tri do šest meseci

KAKO DOLAZI DO POVREDE?

Potkolenica je ključna koštana struktura koja podržava vašu telesnu težinu dok trčite, hodate ili skačete, a gornji deo je potkolenica. Do preloma platoa tibije dolazi usled visokoenergetskog udara, vrste povrede koja takođe može da zahvati ligamente kolena, mekog tkiva i prouzrokuje druge kolateralne strukture.

Ukoliko doživite traumu na nozi koja rezultira bolom, otokom ili ograničenim opsegom pokreta oko kolena, konsultujte se sa svojim lekarom. Prelom platoa tibije je, bez sumnje, teška fizička povreda koja zahteva intenzivnu rehabilitaciju.

PRELOM PLATOA TIBIJE – KOLIKO TRAJE OPORAVAK?

Dužina oporavka u velikoj meri zavisi od toga da li je urađena operacija. Srećom, u mnogim slučajevima operacija nije potrebna, ali ako je došlo do pomeranja kosti, tada će operacija verovatno biti potrebna.

Neraspoređenim prelomima potrebno je 3-4 meseca terapije, bez hirurškog lečenja. Kada je potrebna operacija, potrebno je oko 4 meseca da se izleče. Posle perioda zarastanja, fizikalna terapija se najč (cca 6 meseci), mada sa određenim ograničenjima.

To je prava prekretnica u poređenju sa prvih šest nedelja koje su najčešće provedene na štakama. Imajte na umu da do 100% oporavka, iako je sve individualno, oporavak može potrajati godinu dana ili više.

PRELOM TIBIJE – FIZIKALNA TERAPIJA

Vremenom će se vaš terapeut generalno fokusirati na obnavljanje punog obima pokreta, refleksne inhibicije i aktivaciju mišića nogu. Međudim, svaki pojedinac je drugačiji i mora se razviti prilagođeni plan lečenja.

Zbog toga, prilikom sastavljanja plana oporavka preloma platoa tibije, savetujemo se pacijentom, lekarima i hirurgom kako bi plan terapije bio jedinstveno prilagođen vašim potrebama. Fizikalna terapija i rehabilitacija uključuju:

 • manuelnu terapiju;

 • tehnike mobilizacije;

 • vežbe obima pokreta, snage, balansa i pripriocepcije;

 • funkcionalne vežbe/treninge,

 • pa čak i neuromuskularnu rehabilitaciju.

Uprkos varijacijama u lečenju svakog pojedinca, na osnovu kliničkih podataka moguće je prikazati opšti izgled o tome koji bi se tretman mogao očekivati. Opet, kako je ovo opšti vremenski raspored, imajte na umu da će gotovo sigurno biti izmenjen u skladu sa individualnim potrebama.

REHABILITACIJA FRAKTURE TIBIJALNOG PLATOA (1-6 NEDELJA)

Fizioterapeut će odmah preduzeti korake za smanjenje upale, smirivanje bolova i započinje promociju zarastanja. Terapija se fokusira na održavanje ekstenzije kolena i pokreta bez težine kako bi promovisao zarastanje i sprečio dalji bol i povredu. Vežbe mogu da uključuju aktivni i pasivni opseg pokreta kolena, istezanje donjeg dela tela, vežbe za jačanje jezgra i kardiovaskularne vežbe za gornji deo tela.

DRUGA FAZA REHABILITACIJE (6-12 NEDELJA)

Ciljevi u ovom trenutku su rad sa pacijentom van aparata za normalizaciju hoda. Započinje se rad na povratku punog opseg pokreta u kolenu i jačanju donjeg dela tela.

Vežbe mogu uključivati: agresivan trening u hodu (postepeno stavljanje veće težine na povređenu nogu) i vežbe za jačanje donjeg dela tela poput čučnjeva.. U ovom trenutku kardiovaskularne vežbe će potencijalno uključuju oblike koji uključuju donji deo tela, poput sobnog bicikla.

TREĆA FAZA REHABILITACIJE (NEDELJA 12 - 6 MESECI)

Cilj u ovom trenutku terapije je da postignete puni opseg pokreta pri savijanju i istezanju kolena. Zatim, povratak najmanje 80% snage, i potpuna normalizacija hoda, bez pomoćnih sredstava. Uključuju se vežbe za snagu donjeg dela tela sa jednom nogom (npr. podeljeni čučnjevi, iskoraci i rumunski mrtvi liftovi sa jednom nogom) i druge vežbe za uravnoteženje.

FRAKTURA PRELOMA TIBIJALNE (6-12 MESECI)

Posle šest meseci, ne sportisti se mogu vratiti svojim uobičajenim aktivnostima. Za razliku od toga, sportisti će početi da primenjuju vežbe specifične za sport, pliometriju, jednostrane vežbe i trčanje na traci za kardiovaskularnu oporavak. Potpuni povratak sportu može potrajati do 12 meseci.

Ukoliko vas interesuje da prikaz slučaja – video, kako izgleda prelom tibije i rehabilitacija ove povrede pogledajte snimak na izlinkovanom YouTube videu ili u našoj Galeriji.

Fgym - saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Tim Co- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Maximum Effect - saradnik Fizioterapeuta Nikole Sucevica Kujka- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Beograd Chiper- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Beograd Dr. Stepić - saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica

Da li vam je ovaj članak pomogao?

Ukoliko smatrate da je koristan podelite ga sa prijateljima kako bi i njima neko pomogao.