FIZIKALNA TERAPIJA U VAŠEM DOMU (BEOGRAD)

logo

FIZIKALNA TERAPIJA

Fizikalna terapija je zdravstvena profesija koja se bavi funkcijom, kretanjem i maksimiziranjem ljudskog fizičkog potencijala.

Fizioterapeut se, dakle, bavi unapređivanjem vašeg kvaliteta života i potencijala za kretanje i samostalno funkcionisanje

Fizioterapija se koristi različitim fizičkim i aparaturnim pristupima za promociju, održavanje i obnavljanje fizičkog, i psihološkog stanja klijenta. Terapija je posvećena  primeni i proceni medicinskih dokaza, koji usavršavaju samu terapijsku praksu, i unapređuju proces lečenja.

Primeri definicija fizioterapije iz celog sveta ukazuju na to da postoji konsenzus da je kretanje osnovna stručnost odnosno cilj fizikalne terapije.

 

 

FIZIKALNA TERAPIJA – NAŠ PRISTUP

Fizikalna terapija Sučević uključuje holistički pristup prevenciji, dijagnozi i terapijskom upravljanju bolom i poremećajima kretanja. Profesionalno se bavimo optimizacijom fizičke funkcionalnosti u cilju poboljšanja telesnog zdravlja, poštujući individualnost pacijenta i razlike u opštem zdravstvenom statusu.

 

Srce fizioterapije kao profesije je razumevanje kako i zašto se odvijaju pokreti i funkcije. Prema tome, fizikalna terapija je deo nauke o kretanju i ima za cilj da poboljša ili obnovi funkciju jednog ili više telesnih sistema.

 

 

 

PRIMENA FIZIOTERAPIJE

Kao fizioterapeuti radimo na širokom spektru zdravstvenih postavki kako bi poboljšali ceo spektar fizičkih problema povezanih sa različitim sistemima tela.

 

Konkretno, fizikalna terapija se bavi:

 • neuromuskularnim (mozak i nervni sistem),
 • mišićno-skeletnim (meka tkiva, zglobovi i kosti),
 • kardiovaskularnim i respiratornim sistemom (srce. pluća i povezana fiziologija).

 

Fizikalna terapija pomaže u obnavljanju pokreta i funkcionisanja osoba koje su pretrpele povredu, pate od specifičnih bolesti ili su ograničene invaliditetom. Ujedno, u odsustvu ozbiljnijih fizičkih stanja terapija može pomoći u smanjivanju rizika od povreda ili bolesti u budućnosti.

 

 

KADA SE PRIMENJUJE FIZIOTERAPIJA?

Fizikalna terapija može biti korisna ljudima svih starosnih grupa i praktikovana na širokom spektru zdravstvenih i telesnih stanja.

Neke od sfera kojima se bavimo u fizikalnoj terapiji:

 • mozak ili nervni sistem - kao što su problemi sa kretanjem koji su posledica moždanog udara, multiple skleroze (MS) ili Parkinsonove bolesti;
 • srce i cirkulacija - rehabilitacija nakon srčanog udara;
 • pluća i disanje - kod hronične opstruktivne plućne bolesti ili cistične fibroze..

 

 

 

 

FIZIKALNA TERAPIJA SUČEVIĆ

Prilikom planiranja terapije fizioterapeut posmatra telo kao celinu, umesto da se fokusira samo na pojedinačne aspekte povrede ili bolesti. Pored toga, fizikalna terapija je specifična i po tome što, na različite načine, direktno uključuje pacijenta u sopstvenu negu. Ovakav pristup garantuje individualnost terapije i njene modifikacije na zavidnom nivou, što klijentima omogućava najbolji mogući tempo oporavka ili olakšanja simptoma.

 

Osnovni pristupi fizikane terapije su:
 • Obrazovanje i saveti – fizioterapeut može da daje opšte savete o stvarima koje mogu uticati na vaš svakodnevni život. To su pitanja poput držanja tela i pravilnih tehnika dizanja ili nošenja kako bi sprečili povrede.
 • Kretanje, prilagođavanje vežbi i saveti o fizičkoj aktivnosti. Terapijske vežbe se mogu preporučiti za poboljšanje opšteg zdravlja, pokretljivosti i za jačanje određenih delova tela
 • Manuelna terapija – kada fizioterapeut koristi ruke kako bi ublažio bol i ukočenost i podstakao bolje kretanje tela.
 • Fizikalna terapija aparaturno – Uz upotrebu aparata za stimulaciju i regeneraciju različitih vrsta tkiva. Fizikalna terapija aparaturno je jedan termin koji podrazumeva nekoliko disciplina.

To su:

 

 

ZAŠTO FIZIOTERAPIJA?

Danas, fizioterapeuti održavaju kondiciju i fizičko zdravlje ljudi svih starosnih grupa. Pomažu mladima u podsticanju pravilnog razvoja, olakšavaju posledice sedentarnog načina života zaposlenim ljudima, olakšavaju oporavak povređenima, operisanima i osobama sa invaliditetom

 

Fizioterapijsku praksu karakteriše reflektivno ponašanje i sistematsko kliničko rezonovanje. Ovakav pristup doprinosi boljem rešavanju problema u terapiji, rehabilitaciji i nezi koja je usmerena na pacijenta.

 

Budući da fizikalna terapija ima prilično široko polje delovanja, fizioterapeuti imaju tendenciju da se specijalizuju u određenim kliničkim oblastima.

 

Fizikalna terapija Sučević svojim delovanjem pokriva sledeće oblasti:

 

 • Ortopedija i traumatologija
 • Kardio-pulmonalne probleme
 • Neurologiju
 • Pedijatriju
 • Sportsku medicinu
 • Reumatologiju
 • Zdravstveni fitnes
 • Simptome starosti

 

Pregledajte recenzije i preporuke naših mnogobrojnih pacijenata.

Uverite se u našu stručnost i dozvolite da zaslužimo vaše poverenje.

Kontaktirajte nas!

Fgym - saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Tim Co- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Maximum Effect - saradnik Fizioterapeuta Nikole Sucevica Kujka- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Beograd Chiper- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Beograd Dr. Stepić - saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica

Da li vam je ovaj članak pomogao?

Ukoliko smatrate da je koristan podelite ga sa prijateljima kako bi i njima neko pomogao.