Laseroterapija

Laseroterapija
Sadržaj:

Laseroterapija je bezbolna, neinvazivna metoda fizikalne terapije koja koristi laser kao metod lečenja. Laserska akupunktura se koristi u:

 • lečenju različitih bolnih stanja i inflamacija,

 • istegnuća i različtih povreda,

 • rehabilitaciji rana ili preloma

 • neuroloških oboljenja i dr.

Laseroterapija je veoma korisna kada konvencionalne metode fizikalne terapije ne daju rezultate ili kada je potrebno ubrzavanje procesa rehabilitacije – kombinovanjem metoda fizioterapije.

Zašto se radi laseroterapija? (Indikacije)

Terapija laserom se koristi kod lečenja:

 • inflamacija kostiju i mekih tkiva (npr. kod reumatoidnog artritisa, burzitisa, ili tendosinovitisu).

 • uganuća, istegnuća, uvrtanja i drugih povreda.

 • Bola.

Kod primene laseroterapije zraci različitih talasnih dužina prolaze slojeve kože i prodiru dublje u tkivo. Pri tome, laserska terapija može delovati: analgetski (smanjuje bol), antiinflamatorno odn, protivupalno I antiedemozno – delovati na smanjenje otoka. Ova vrsta fizikalne terapije stimuliše regeneraciju tkiva I pospešuje proces zarastanja povređenih tkiva, takođe, može smanjiti spazam I bol mišića.

Kontraindikacije

Terapija laserom kontraindikovana je sa sledećim stanjima: u trudnoći, u epifizionalnoj fazi razvoja dece, kod malignih oboljenja (karcinoma), u predelu očiju i štitne žlezde. Takođe, ne primenjuje se kod osoba koje imaju ugrađen pejsmejker.

Dejstvo laseroterapije

Za razliku od mnogih farmakoloških tretmana koji prikrivaju bol ili se bave samo simptomima bolesti, laserska terapija tretira osnovno stanje ili patologiju kako bi pospešila zarastanje.

Centralna funkcija laseroterapije je da stimuliše ćelije da obavljaju svoje prirodne funkcije (regenerišu tkivo), ali pojačanom brzinom. To znači da su tretmani efikasni, a blagodati laserske terapije dugotrajne.

Laseroterapija je, dakle, moćno terapijsko sredstvo koje zauzima važno mesto u aparaturnim modalitetima fizikalne terapije. Laseroterapija je pronašla svoju primenu u različitim patološkim, a naročito u posttraumatskim stanjima. Efekti dejstva lasera male snage – LMS su u zadnjih nekoliko godina sve očigledniji a zbog svojih terapijskih efekata koji se ogledaju kroz analgeziju, stimulaciju zarastanja i antiinflamatorni efekat.

Dejstvo potvrđeno brojnim kliničkim studijama

Grupa autora je napravila studiju pod nazivom Terapija laserom male snage u patologiji meniskusa. Reč je o double-blinded placebo ispitivanju. Svrha ove studije bila je da se proceni efekat dejstva LMS na 64 pacijenta sa simptomima povrede medijalnog meniskusa. Polovina pacijenata je imala terapiju LMS, dok je druga polovina pacijenata dobila lažan LMS bez terapijskog dejstva (sham treatment). Rezulatati lečenja su mereni vizuelnom analognom skalom (VAS) za bol u kolenu, Lysholm Knee skoring sistemom za funkciju i bol u kolenu i, dodatno merenjem obima kolena.

Grupa koja je lečena LMS pokazala je značajno poboljšanje u odnosu na drugu grupu u svim vremenskim intervalima u kojima su rađena merenja i to nakon 4 nedelje, 6 meseci i nakon jedne godine posle terapije. Osim toga nakon 4 nedelje lečenja Lisholm merenje je pokazalo značajno poboljšanje.

Sudeći po ovoj studiji LMS je pokazao svu terapijsku delotvornost, ali nameće se pitanje koje od tri terapijska dejstva je imalo najveći uticaj na lečenje povreda meniskusa. Autori smatraju da je to upravo analgetski efekat.

Antiinflamatorno dejstvo lasera

U budućnosti ostaje da se ispita antiinflamatorni efekat LMS, što može biti potvrđeno i dokazano različitim biohemijskim parametrima. Sudeći po rezultatima koje su nam predstavili brojni profesionalni klubovi iz Sjedinjenih Američkih Država laseroterapija čini nezaobilazni oblik terapije kada je reč o povredama ligamentarnog aparata kolena. Primera radi, Dr. Schnee je 2001. godine osmislila program hladne laseroterapije koji pomaže brojnim profesionalnim sportistima da neoperativno reše svoje probleme sa ligamentarnim aparatom kolena, među kojima su i meniskusi.

Razlog zašto sportisti odlaze kod pomenute doktorke na Univerzitet u Dalasu je njeno dugogodišnje iskustvo kao i broj od 25.000 pacijenata koji su prošli kroz njenu ordinaciju i rešili svoje probleme. Poznato je da čak dve trećine meniskusa avaskularno i da je to jedan od glavnih razloga zbog kojeg meniskusi ne mogu da zacele. Sudeći po studiji Dr. Schnee hladna laseroterapija stimuliše zarastanje i regeneraciju tkiva meniskusa, ubrzavajući protok krvi kroz vaskularni deo meniskusa i na taj način dovodi nutrijente do povređenog dela meniskusa.

Primena laseroterapije

Ipak, kao I kod drugih vrsta terapija, svaki pacijent je drugačiji I zahteva adaptaciju terapijskog pristupa. Dubina kroz koju laserska energija mora da prodre pre nego što dođe do ciljnog tkiva i optički profil pacijenta određen je:

 • tipom kože,

 • potkožnim mastima,

 • sadržajem mišića,

 • gustinom kostiju,

 • nivoima hidratacije,

 • perfuzijom kiseonika i

 • vaskularnom gustinom.


Tako se i primena laseroterapije može u velikoj meri razlikovati od pacijenata do pacijenta.

Kao rezultat, svaki tretman treba prilagoditi individualno pacijentu čime se osigurava da tkivo prima optimalnu dozu laserske energije i, samim tim, vremenom postiže adekvatno dejstvo terapije.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Fizikalna terapija u kući
Terapija
Fizikalna terapija u kući

Fizikalna terapija u kući vam omogućuje brži i lakši oporavak. Kućna poseta fizioterapeuta ima mnogo prednosti, u nastavku ćemo navesti 6 glavnih razloga zbog kojih treba da se odlučite da

shockwave terapija NOGA
Terapija
Šta je tačno Shockwave terapija i kako ona funkcioniše?

Shockwave terapija ili terapija udarnim talasima je neinvazivna praksa lečenja koja koristi visokoenergetske zvučne talase da bi stimulisala prirodne procese zarastanja tela i poboljšala funkcijr oštećenih tkiva. Pomaže da se

Elektroterapija
Terapija
Elektroterapija (terapija strujom)

Elektroterapija ili terapija strujom podrazumeva primenu različitih struja u terapijske svrhe odnosno aparata za elektroterapiju. Terapija strujom je širok pojam, a struje su različite zbog njihove frekvencije i specifičnih fizioloških