FIZIKALNA TERAPIJA U VAŠEM DOMU (BEOGRAD)

logo

LIMFEDEM - LEČENJE FIZIOTERAPIJOM

Limfedem je oboljenje koje se razvija usled poremećaja protoka limfe u potkožnom tkivu, Limfedem ruku ili pak nogu je hronično, neizlečivo oboljenje koje karakterišu otoci. Edem, odnosno otok može se javiti simetrično ili ne, na nogama, rukama, vratu ili trupu.  Pojava otoka uslovljava osećaj punoće, otežanih udova, smanjenog obima pokreta, zategnute kože. Mogu se javiti brojne senzacije  u vidu trnjenja, peckanja, ograničenja i neprijatnosti u zahvaćenim zglobovima itd. Ukoliko se ne ustanovi i ne leči na vreme, ovo oboljenje može da uznapredujeiI do izuzetno opasnog deformiteta, poznatog pod nazivom elefantijaza.

 

KAKO PREPOZNATI LIMFEDEM?

Nije svaki otok začetak limfedema. Brojna druga stanja mogu dovesti do pobrojanih oticanja ekstremiteta. To mogu izazvati i oboljenja srca, bubrega, dijabetes, određeni poremećaji ishrane itd. Ipak lečenje limfedema zaista počinje sa stručnom dijagnozom i prepisivanjem adekvatne terapije kako bi se bolest stavila pod kontrolu. S obzirom da je limfedem hronično, doživotno stanje, on može u mnogome narušiti kvalitet života. Kako bi prevenirali onesposobljavanje obolelog i druge fizičke, pa i psihološke smetnje koje prate ovo oboljenje potrebno je na vreme obratiti se fizioterapeutu. Fizikalna terapija je neophodan deo lečenja limfedema

 

UROĐENI ILI STEČENI LIMFEDEM

Stečeni limfedemi mogu biti akutni, nazivamo ih i tranzitorni ili prolazni, ili hronični – dugotrajno.  Obično nastaju kao posledica povrede limfnih sudova, nekog upalnog procesa ili povrede, čak i nakon zračenja, ili postoperativno nakon uklanjanja limfnih čvorova.

 

DA LI JE MOGUĆE IZLEČENJE LIMFEDEMA?

Ovo je oboljenje sa kojim se živi. Tako je odgovor na ovo pitanje: ne, ALI može se držati pod kontrolom. U terapiji limfedema pacijentima je neophodno pružiti sve informacije i edukovati ih o načinu života, merama i procedurama koje mogu očuvati telesna funkcionalnost. Lečenje limfedema podrazumeva konsultaciju različitih stručnjaka – vaskularnog hirurga, fizioterapeuta, angiologa.

 

FIZIKALNA TERAPIJA I LEČENJE LIMFEDEMA

Nakon utvrđivanja dijagnoze potrebno je početi sa terapijom. Prvi korak i cilj fizikalne terapije je redukcija otoka do najmanjeg objektivnog otoka. Potom se putem drenaže, vežbanja, kompresije i nege kože održava stanje zahvaćenih regija.   Uz konsultaciju lekara i uvid u medicinske nalaze fizioterapeut može predočiti pacijentu šta da očekuje od terapije. Edukacija obolelog i individualni pristup terapiji je i ovde od presudnog značaja. Potrebno je upoznati pacijenta sa potencijalnim komplikacijama, a zatim ga obučiti procedurama kojih je potrebno da se pridržava.

 

KONZERVATIVNO LEČENJE LIMFEDEMA

Kako dostupne operativne metode lečenja za sada ne daju željene rezultate, lečenje limfedema je konzervativno.

Kompleksna dekongestivna fizikalna terapija je osnovni tretman limfedema. Ova, takozvana KDFT metoda, u zavisnosti od ozbiljnosti oboljenja podrazumeva nekoliko tretmana.

  • Manuelna limfna drenaža
  • Kompresivna terapija – bandažama, kompresivnim čarapama ili rukavima.
  • Primena aparata za limfnu drenažu.
  • Kineziterapijske metode.
  • Adekvatna nega kože, pogođenog mesta.

Uz pomenute metode potrebno je voditi računa i o medikamentnoj terapiji.

 

Kontraindikacije za primenu KDFT modaliteta su:

  • Duboka venska tromboza.
  • Bubrežna insuficijencija.
  • Srčane i vaskularne bolesti, tromboza.
  • Akutne upale,Limfedem je oboljenje koje se razvija usled poremećaja protoka limfe u potkožnom tkivu, Limfedem ruku ili pak nogu je hronično, neizlečivo oboljenje koje karakterišu otoci. Edem, odnosno otok može se javiti simetrično ili ne, na nogama, rukama, vratu ili trupu.  Pojava otoka uslovljava osećaj punoće, otežanih udova, smanjenog obima pokreta, zategnute kože. Mogu se javiti brojne senzacije  u vidu trnjenja, peckanja, ograničenja i neprijatnosti u zahvaćenim zglobovima itd. Ukoliko se ne ustanovi i ne leči na vreme, ovo oboljenje može da uznapredujeiI do izuzetno opasnog deformiteta, poznatog pod nazivom elefantijaza.
  • Poremećaji cirkulatije i drugo.

 

DA LI JE TO ZAISTA LIMFEDEM?

Takođe je vredno spomenuti stanje pod nazivom lipoedem, koje se često možemo zameniti sa limfedemom. Dok je limfedem nakupljanje otoka, lipoedem je abnormalno taloženje masnog tkiva, obično viđeno u bilateralnim donjim udovima i pretežno pogađa žene. Smatra se da možda postoji hormonalna veza sa lipoedemom, jer neki pacijenti primećuju pojavu simptoma tokom trudnoće ili menopauze. Međutim, ukoliko višak masnih ćelija optereti limfni sistem, to može dovesti do stvaranja edema i stanja poznatog kao lipo-limfedem.

 

FIZIOTERAPIJA I LIMFEDEM

Fizioterapeut će pažljivo nadgledati ozbiljnost i razmere otoka tokom vaših sesija lečenja. Jednom kada se veličina vašeg udova smanji na adekvatnu, objektivnu  meru, fizioterapeut će vam pomoći da preuzmete sopstvenu negu. Fizikalna terapija limfedema pomaže da se razvije siguran i razuman plan vežbnja/tretmana koje potom možete sprovoditi i sami

 

kompresija limfedemaKOMPRESIJA LIMFEDEMA

 

Često je najefikasniji način smanjenja zapremine udova tehnikama kompresije. Kompresija se može postići na nekoliko načina:

 

Bandaže ili povezivanje

Višestrukim zavijanjem limfedema (svakodnevno i teško) ili novijom tehnikom koristeći Coban medicinski, elastični zavoj.

 

Kompresivni delovi odeće

Može biti korisno za pružanje stepenaste kompresije. Najviši pritisak na otok uvek se postavlja prema kraju udova, jer se neophodna tečnost ne odguruje od srednjeg dela. U početku poveze uvek treba da postavi fizioterapeut, kako bi se osiguralo postizanje odgovarajućih ciljeva. Ovakvi povezi se uklanjaju noću, ali se moraju  nositi tokom vežbanja, jer kompresija olakšava mišićnu pumpu.

 

Obloge

Su prikladne za noćnu upotrebu ili kao alternativa pacijentima koji se bore sa oblačenjem / svlačenjem odeće zbog problema sa pokretljivošću ili artritičnih prstiju.

 

KAKVA VRSTA FIZIOTERAPEUTA MI TREBA?

Treba vam fizioterapeutt sa iskustvom u lečenju limfedema. Koji je završio adekvatnu obuku za tretiranje ovog oboljenja, barata specifičnim znanjima, iskustvom i veštinama koje se odnose na vaše stanje. Pozovite nas!

Konsultujte se sa našim ekspertima o najboljem mogućem planu i programu za kontrolu vašeg problema -  Fizikalna terapija Sučević je tu za vas!

U sigurnim ste rukama

Fgym - saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Tim Co- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Maximum Effect - saradnik Fizioterapeuta Nikole Sucevica Kujka- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Beograd Chiper- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Beograd Dr. Stepić - saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica

Da li vam je ovaj članak pomogao?

Ukoliko smatrate da je koristan podelite ga sa prijateljima kako bi i njima neko pomogao.