FIZIKALNA TERAPIJA U VAŠEM DOMU (BEOGRAD)

logo

MANUELNA LIMFNA DRENAZA ILI PRESOTERAPIJA

MANUELNA LIMFNA DRENAŽA ILI PRESOTERAPIJA

 

Manuelna limfna drenaža (ili srodna joj: presoterapija) je jedinstvena, nežna tehnika masaže kože koja promoviše drenažu limfe iz udova u normalno drenažno područje. Koristi se prvenstveno za lečenje limfedema. Ovo pomaže da se ubrza eliminacija otpada i toksina iz usporenog limfnog sistema.

Pored toga ova vrsta masaže može pomoći u sprečavanju otoka nakon povrede ili operacije. Takođe se smatra da značajno podstiče vaš imunološki sistem. Ipak, limfna masaža je specijalizovani terapeutski tretman za koji su potrebne dodatne kvalifikacije. Ako ste zainteresovani za limfnu drenažu, uverite se da je sprovodi profesionalni fizioterapeut ili obučeno lice. Pre svega zbog pojedinih kontraindikacija o kojima će biti reči nešto kasnije u tekstu.

DA LI JE LIMFNA DRENAŽA KORISNA?

Manuelna limfna masaža ima za cilj da učini vaš limfni i cirkulatorni sistem efikasnijim. Ovo može smanjiti rizik od otežane cirkulacije smanjenjem zapremine zadržane tečnosti i povezanog pritiska. Drenaža povećava kapacitet vašeg cirkulatornog sistema da brzo pomeri zadržanu tečnost i lakše otkloni potencijalne toksine iz organizma. Dokazano je da se u brojnim slučajevima pacijent oseća prilično „energizovanim“ nakon drenaže.

Masaža poboljšava cirkulaciju, ubrzava metabolizam i može da poboljša vaš imunitet. U postoperativnim uslovima koji utiču na vaš limfni sistem, kao što je post-mastektomija, takođe se pokazalo veoma korisnim.

 

manuelna limfna drenaža fizioterapija

DA LI JE LIMFNA DRENAŽA ZA VAS?

Medicinska primena i njeni benefiti:

 • Otečene noge ili ruke zbog zadržavanja tečnosti.
 • Otok udova: pre ili posle operacije
 • Primarni ili sekundarni limfedem.
 • Drugi hronični edemi
 • Prevencija i tretman proširenih vena
 • Sindrom karpalnog tunela
 • Neuropatija i neuralgija
 • Artroza
 • Osteoporoza itd.

limfedem fizioterapija i lečenje

PRESOTERAPIJA ILI APARATURNA LIMFNA DRENAŽA

Pored manuelne limfne drenaže, postoje brojni aparati kojima se može sprovoditi ova vrsta terapije. Prilikom upotrebe aparata, tretman nazivamo presoterapija. Prednsoti upotrebe presoterapijskh aparata su:

 

1. Brži i efikasniji oporavak

Čizme za limfnu drenažu omogućavaju postepeno pvećanje protoka krvi u pojedinačne delove nogu. Povećan protok krvi sa sobom donosi kiseonik i hranljive materije koji će pomoći da se zaleče mikro-suženja izazvana vežbanjem. Takođe se pokazalo da korišćenje kompresionih čizama poboljšava venski povratak (koliko brzo se krv pumpa nazad u srce da bi se ponovo oksigenisala). Ovo ne samo da ubrzava oporavak, već može i poboljšati vaše opšte blagostanje pomažući organima da pravilno unkcionišu, smanjuju bolove i poboljšaju kvalitet sna.

2. Smanjena bol u mišićima

Povećana brzina protoka krvi je takođe važna za ispiranje toksina, odnosno otpadnog materijala i mlečne kiseline. Ovo se može nagomilati nakon vežbanja i izazvati bol i ukočenost. Upotreba kompresionih čizama smanjila je oksidativni stres skeletnih mišića i markere proteolize tokom oporavka, što jednostavno znači smanjenje bolova i bolova u mišićima.

3. Povećana fleksibilnost

Osećaj pulsiranja koji pruža presoterapija imitira osećaj visokokvalitetne masaže, ali sa nivoima pritiska koji ljudske ruke jednostavno ne mogu da stvore. Ovo pomaže opuštanju mišića i smanjuje zategnutost i ukočenost. Istraživanja su pokazala da korišćenje drenažnih sistema za oporavak može ublažiti gubitak fleksibilnosti, što praktično u svakom sportu znači bolje performanse i smanjen rizik od povreda.

4. Brži oporavak od povreda

Povrede se dešavaju. Naročito kada naporno trenirate i gurate se s vremena na vreme. Ako osetite bol, otok ili gubitak obima pokreta zbog stanja kao što su udlage golenice ili ahilov tendinitis, onda će kompresione čizme smanjiti vreme oporavka. Čizme za limfnu drenažu donose preko potreban kiseonik oštećenom tkivu i ispumpavaju višak tečnosti povezan sa otokom. Studije su pokazale da kompresiona terapija može poboljšati prag bola pod pritiskom.

Jednostavne su za upotrebu, lako se čiste i prenose. Kompresione čizme su najlakši aparat za primenu aparaturne limfne drenaž

Samo 20-30 minuta upotrebe nakon treninga i možete uživati u svim prednostima o kojima ste upravo pročitali.

 

limfna drenaža aparaturno

ZA KOGA NIJE TRETMAN LIMFNE DRENAŽE?

Kontraindikacije limfne drenaže ili presoterapije mogu biti apsolutne ili relativne.

 

APSOLUTNE KONTRAINDIKACIJE:

Akutna zapaljenja

Uzrokovana bakterijama, virusima i otrovima su kontraindikovana. Tkiva će biti crvena, vruća i bolna sa začepljenjem praćenom groznicom. Limfna drenaža će potisnuti ove supstance u limfne kanale pre nego što telo ima priliku da ih eliminiše. Na taj način se toksične supstance mogu širiti po celom telu. Najbolje je sačekati nekoliko dana dok stanje ne bude akutno i dok samo telo ne bude imalo priliku da se očisti od toksina.

Maligni tumori

Postoji strah od širenja raka.

Tromboza

Može dovesti do slobodnih plutajućih krvnih ugrušaka u cirkulatornom sistemu.

Srčani problemi

Ukoliko srce ne funkcioniše u potpunosti, edem može biti limfodinamički zbog nedostatka venskog povratka. Pumpanje više tečnosti u srce može ga opteretiti više nego stvarno stanje.

RELATIVNE INDIKACIJE ILI MERE PREDOSTROŽNOSTI:

 

Problemi sa bubrezima - proverite sa lekarom pre lečenja.

Bronhijalna astma – ovo može stimulisati vagusni nerv koji izaziva napad.

Problemi sa štitnom žlezdom - nema tretmana oko grla.

Lekovi – strah od povećanja doze dreniranjem intersticijskih prostora.

Hemoterapija – strah od povećanja doze dreniranjem intersticijskih prostora.

Prva tri meseca trudnoće – strah od pobačaja.

Uklonjena slezina – prvo preporučite kraću sesiju.

Menstruacija – Manuelna limfna drenaža može povećati protok.

ESTETSKI BENEFITI TERAPIJE:
 • Regeneracija tkiva – opekotine ili ožiljci
 • Detoksikacija organizma
 • Sindrom teških nogu
 • Poboljšanje ishrane kože
 • Oblikovanje tela i redukcija celulita

presoterapija čizme za limfnu drenažu

FIZIKALNA TERAPIJA I REHABILITACIJA

 

Manuelna limfna drenaža i presoterapija omogućavaju vam da:

 

Poboljšate cirkulaciju.

Poboljšate eliminaciju toksina iz tela, uključujući mlečnu kiselinu.

Poboljšate opseg pokreta i fleksibilnost.

Smanjite vreme oporavka posle povreda ili operacija.

Omogućite sebi bolje i efikasnije treninge.

Povećate fleksibilnost i opseg pokreta zglobova.

Pozovite nas i raspitajte se za tretmane limfne drenaže.

Fgym - saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Tim Co- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Maximum Effect - saradnik Fizioterapeuta Nikole Sucevica Kujka- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Beograd Chiper- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Beograd Dr. Stepić - saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica

Da li vam je ovaj članak pomogao?

Ukoliko smatrate da je koristan podelite ga sa prijateljima kako bi i njima neko pomogao.