Ruptura Rotatorne Manžetne Ramena

Sadržaj:

„Rotatorna manžetna“ je grupa od 4 mišića i njihovih tetiva odgovornih za održavanje stabilnosti ramenog zgloba. Povrede rotatorne manžetne su česte – bilo zbog nesreće ili zbog traume ili kod ponovljenih mikrotrauma usled jednoličnog obrasca pokreta. Rizik od povreda može da varira, ali se uglavnom povećava kako čovek stari. Rupture rotatorne manžetne češće se javljaju kasnije u životu, ali mogu se javiti i kod mlađih ljudi. Najčešća povreda je kod spotista. Starije odrasle osobe mogu da povrede rotatornu manžetnu kada padnu ili napregnu rame prilikom podizanja tereta.  Terapeuti pomažu ljudima koji imaju povrede rotatorne manžetne da smanje bol I  ukočenosti, vrate pokret u ramenu i ruci i poboljšaju svakodnevne aktivnosti.

 

Šta je ruptura rotatorne manžetne ramena

Šta je ruptura rotatorne manžetne ramena ?

Pod rupturom rotatorne manžetne podrazumevamo potpuno ili delimično “kidanje”  jednog od četiri mišića koja je čine.

 

Možemo ih podeliti po težini povrede na delimične I potpune rupture

 1. Potpune rupture protežu se od vrha do dna mišića / tetive rotatorne manžetne.
 2. Delimične rupture pogađaju barem neki deo mišića / tetive rotatorne manžetne, ali se ne protežu do kraja.

 

 

Rupture se često razvijaju kao rezultat ili traumatičnog događaja ili dugotrajnog prekomernog korišćenja ramena.

Možemo ih podeliti na akutne I hronične rupture:

 • Akutne rupture rotatorne manžetne su one koje se iznenada pojave, često usled trauma, poput pada ili podizanja teškog predmeta.

 

 • Hronične rupture rotatora se mnogo sporije razvijaju. Te rupture su često rezultat ponovljenih radnji sa rukama koje rade iznad nivoa ramena, kao što je podizanje tegova ili određene radne aktivnosti.

 

Ljudi sa hroničnim povredama rotatorne manžetne često imaju istoriju iritacije tetiva rotatorne manžetne koja uzrokuje bolove u ramenu prilikom kretanja. Ovo stanje je poznato kao sindrom udara u rame.

 

Rupture rotacione manžetne takođe se mogu javiti u kombinaciji sa povredama ili iritacijom tetive bicepsa na ramenu ili sa labralnim rupturama(do prstena hrskavice u ramenskom zglobu).

 

 

Kakav je osećaj rupture rotatorne manžetne ramena?

Glavni simptomi rupture rotatorne manžetne su:

 • Bol preko vrha ramena ili niz spoljni deo ruke
 • Slabost ramena
 • Gubitak pokreta ramena
 • Osećaj slabosti ili težine u ruci
 • Nemogućnost podizanja ruke
 • Nemogućnost obavljanja uobičajenih svakodnevnih aktivnosti zbog bolova i ograničenog kretanja

 

 

Kako se dijagnostikuje ruptura rotatorne manžetne ramena?

Da bi vam pomogao da precizno utvrdite uzrok bola u ramenu, vaš fizioterapeut će obaviti temeljni pregled.  On će obuhvatiti detalje o vašim simptomima, procenu vaše sposobnosti da pomerite ruku, identifikovanje slabosti mišića. Izvođenje posebnih testova koji mogu ukazivati na rupturu rotacione manžetne je od velike važnosti. U nekim slučajevima rezultati ovih testova mogu ukazivati na potrebu za upućivanjem kod ortopeda ili radiologa. Da bi dijagnostika bila potpuna neophdno je uraditi ultrazvučni pregled tkiva ili magnetnu rezonacu.

 

Fizioterapeut pomože kod rupture rotacione mažetne ramena

Kako fizioterapeut može pomoći u rehabilitaciji rotatorne manžetne?

Jednom kada se dijagnostikuje ruptura rotatorne manžetne, sarađivaćete sa svojim ortopedom i fizioterapeutom da biste odlučili da li treba da budete operisani . U drugom slučaju moguće je i konzervativno zbrinjavanje bez operativnog zahvata.

Ako vam nije potrebna operacija, vaš fizioterapeut će raditi sa vama kako bi vam vratio obim pokreta, snagu mišića i koordinaciju. U nekim slučajevima možete naučiti da modifikujete fizičku aktivnost tako da manje opterećujete rame.

Ukoliko je neophodna operacija preoperativna priprema je od velike važnosti za Vaš nesmetani oporavak.

Bez obzira koji tretman imate – samo fizikalnu terapiju ili operaciju ili fizikalnu terapiju – rana rehabilitacija vam može pomoći da ubrzate proces zarastanja i izbegnete trajna oštećenja.

 

Rehabilitacioni protokol nakon operacije rupture rotatorne manžetne ramena

Ako je vaše stanje ozbiljno, možda će vam trebati operacija da biste povratili funkciju ramena. Fizikalna terapija će biti važan deo vašeg procesa oporavka. Reparirana rotatorna manžeta je podložna ponovnom povređivanju nakon operacije ramena i rad sa fizioterapeutom je presudan za bezbedan povratak pune upotrebe povređene ruke. Nakon intervencije, moraćete da nosite ortozu  kako biste zaštitili rame i ruku Vaš fizioterapeut primenjivaće tretmane tokom ove faze oporavka kako bi smanjio bol i nežno počeo da obnavlja pokret.

 

Vaš fizioterapeut će osmisliti program lečenja zasnovan na nalazima procene i vašim ličnim ciljevima. Vaš fizioterapeut će vas voditi kroz posthiruršku rehabilitaciju koja će od nežnih vežbi kretanja i jačanja preći na vežbe specifične za aktivnost ili sport.

 

Vaš program lečenja će najverovatnije sadržati kombinaciju vežbi za jačanje rotacione manžetne i drugih mišića koji podržavaju rameni zglob. Rok za oporavak variraće u zavisnosti od hirurške procedure i vašeg opšteg zdravstvenog stanja, ali povratak sportu, dizanje teškog tereta i druge naporne aktivnosti možda neće početi sve dok ne prođu 4 meseca nakon operacije, a puni povratak može se desiti tek 9 meseci do 1 godinu nakon operacije. Nakon operacije, vaše rame će biti podložno ponovnom povređivanju. Izuzetno je važno slediti postoperativne instrukcije koje ste dobili od svog hirurga i fizioterapeuta.

 

 

Vaša rehabilitacija će se obično podeliti u 4 faze:

 

 • Faza I (maksimalna zaštita). Faza 1 lečenja traje prvih nekoliko nedelja nakon operacije, kada je vaše rame u najvećem riziku od povrede. Tokom ove faze, ruka će vam biti imobilisana. Verovatno će vam trebati pomoć za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, poput kupanja i oblačenja. Vaš fizioterapeut naučiće vas lakim  vežbama obima  pokreta i izometrijskog jačanja.  Manuelna mobilizacija mekog tkiva je jako bitna za ovu fazu oporavka.

 

 • Faza II (umerena zaštita). Sledeća faza ima za cilj vraćanje pokretljivosti ramena. Biće dodate vežbe za jačanje mišića „jezgra“ trupa, lopatice i mišića rotatora koji pružaju dodatnu podršku i stabilnost vašem ramenu. Moći ćete da počnete da koristite ruku za svakodnevne aktivnosti, ali ćete i dalje izbegavati dizanje teškog tereta. Tokom ove faze vaš fizioterapeut može da koristi posebne tehnike mobilizacije kako bi vam pomogao da vratite obim pokreta vašeg ramena.

 

 • Faza III (povratak u aktivnost). Cilj ove faze je da vam vrati snagu , koordinaciju I propriocepciju kao na zdravom ramenu. U ovom trenutku trebali biste u potpunosti koristiti ruku za svakodnevne aktivnosti, ali i dalje nećete moći da učestvujete u aktivnostima kao što su sport. Vaš fizioterapeut će unaprediti težinu vežbi dodavanjem težine ili korišćenjem izazovnijih obrazaca kretanja. Tokom ove faze može se započeti i modifikovani program dizanja tegova / teretane.

 

 • Faza IV (povratak zanimanju / sportu). Ova faza će vam pomoći da se vratite na posao, sport i druge aktivnosti višeg nivoa. Tokom ove faze, vaš fizioterapeut će vas uputiti u vežbe specifične za aktivnost koje će zadovoljiti vaše potrebe.
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rame
Povrede i Bol u ramenu

Bol u ramenu je veoma čest problem zbog kojeg mi se pacijenti obraćaju. Uprkos sve većem broju dokaza o važnosti fizioterapije, posebno terapije vežbanjem, malo je podataka na raspolaganju za

Rame
Burzitis ramena

BURZITIS RAMENA Burzitis  ramena je zapaljenje burze, odnosno, vrećice koja stoji pored zgloba i luči tečnost za podmazivanje zgloba. Zapaljenje burze je stanje koje obično karakteriše bol, a ponekad crvenilo