FIZIKALNA TERAPIJA U VAŠEM DOMU (BEOGRAD)

logo

KOREKTIVNA GIMNASTIKA

KOREKTIVNA GIMNASTIKA I FIZIKALNA TERAPIJA

Korektivna gimnastika ili korektivne vežbe i fizikalna terapija su naizgled dve potpuno različite oblasti. Međutim, ove oblasti imaju više zajedničkog nego što ste mislili. Brojni pacijenti koji nam se obraćaju za pomoć ne znaju razliku između ova dva. Šta ih razlikuje, a šta spaja? Koji je opseg delovanja ovih tretmana? Na šta deluju, i kome su namenjeni? 

ŠTA JE KOREKTIVNA GIMNASTIKA?

Šta su korektivne vežbe?

Korektivna gimnastika je terapeutska tehnika, Koristi se razumevanjem ljudske anatomije, kineziologije i biomehanike za rešavanje i popravljanje pokreta. Ovakva korekcija pokreta unapređuje opšti kvalitet života, kretanja kako tokom treninga, tako i u svakodnevnom životu.

Korektivna gimnastika se inicijalno koristi tehnikama da pomogne u proceni i utvrđivanju osnovnog uzroka neravnoteže i neispravnih obrazaca pokreta. Loša postura, oslonci, nepravilna kretanja i dr. mogu dovesti do problema sa držanjem, ravnotežom i sveukupnom koordinacijom tela.

korektivna gimnastika

KO SE BAVI KOREKTIVNOM GIMNASTIKOM?

Terapiju korektivnim vežbama sprovode specijalisti koji su za to obučeni. Kod nas, terapeuti koji se bave korektivnom terapijom su najčešće fizioterapeuti ili kiropraktičari. Oni imaju duboko znanje i razumevanje telesnih biohemijskih procesa, kineziologije i anatomije.

Ispravljaju telesne disbalanse i rešavaju komplikacije u ljudskom kretanju koje utiču na kvalitet života njihovih pacijenata. Osobe koje se obraćaju nama za pomoć najčešće pate od nepravilnog držanja, nedostatka koordinacije tela i neravnoteže. To su vrlo često i roditelji dece kojima je prepisan tretman korektivnih vežbi.

A još češće, korektivna gimnastika je deo kompleksnijih rehabilitacionih procesa. Kao DEO fizikalne terapije, korektivne vežbe su često GAME CHANGER. Pošto se bavi telesnim usavršavanjem pokreta, što značajno utiče na samopouzdanje, prevenciju povreda, jačanje i bolju kontrolu nad telom.

KAKO FUNKCIONIŠU KOREKTIVNE VEŽBE?

Kada se problem (ili više njih) identifikuju, specijalista za korektivne vežbe onda može razviti rutinu vežbanja kojima se postepeno dolazi do rešenja ili boljitka. Kroz određene vežbe i tehnike: kotrljanje pene, istezanja i specifičnih vežbi za celo telo.

Baveći se funkcionalnim kretanjem klijenta i problemima koji ga ometaju, fizioterapeut utiče na smanjenje stresa u telu. Ovo posebno važi za stopala, kičmu, kolena i kukove. Pravilno poravnavanje tela pomažu pacijentu da se nosi sa opterećenjima kojima je izložen svakodnevno, u pokretu. Omogućava pravilno, lakše, ravnomernije trošenje telesne energije, te produžava vek trajanja mišićima i drugim vezivnim tkivima, kostima… Telo ne može biti mlađe, ali ga možete učniti pokretljivijim.

OSTALI BENEFITI KOREKTIVNE TERAPIJE

Zahvaljujući kombinovanim strategijama fizikalne terapije i rehabilitacije klijenti će moći bolje da se kreću. Ukoliko ne posoje kontraindikacije, stečena bolja funkcionalnost tela otvara niz novih vežbi koje klijent može da radi. Postoji veliki broj pacijenata koji su uz korektivnu gimnastiku uspeli da učestvuju u mnoštvu različitih aktivnosti i sportova, koje bez nje ne bi smeli ni da probaju.

KOME SU NAMENJENE KOREKTIVNE VEŽBE?

Pitajte svog fiziotrapeuta. Kao i za druge vrste fizioterapije, ne postoji jedno univerzalno rešenje za sve. Ne znači da će vašem telu ili problemu odgovarati metodologija korektivnih vežbi. Ipak, često su neke vežbe deo lečenja i nisu jedini tretman koji je dostupan pacijentu.

KAKO DELUJE TERAPIJA?

Bilo da se bavimo rehabilitacijom jednog dela tela, ili samo poboljšanjem telesnih funkcija, uvek sagledavamo i delujemo na telo kao na jednu celinu. Lečimo uzrok, a ne posledice. Cilj je ravnoteža u celom telu, a ne zalečenje jednog njegovog dela.

Tokom pregleda i terapije, pacijent uči pravilne pokrete. Demonstracije terapeuta uživo, kontinuirane vežbe i repeticije pokreta poboljšavaju šanse za uspeh i delotvornost terapije. Fizioterapeut ponekad može uputiti pacijenta na dodatni edukativni materijal. On služi za nastavak lečenja kada se sesije fizikalne terapije kod kuće završe, i namenjen je za održavanje postignutih rezultata.

O FIZIKALNOJ TERAPIJI

Pored navedenog, fizioterapeut pomaže svojim pacijentima kroz praktičnu negu i vežbe. 

Neke od oblasti i usluga kojima se još bavi fizioterapeut uključuju:

 • Razvijanje planova lečenja za svoje pacijente.

 • Briga o osobama sa invaliditetom, starim licima, novorođenčadima i povređenima.

 • Pomaganje pojedincima da usvoje zdrav stil života i spreče probleme u budućnosti.

 • Pomaže u obnavljanju funkcije i sprečavanju invaliditeta.

 • Pomažu u upravljanju bolom i poboljšanju kretanja kod pacijenata.

I mnoge druge. O opsegu i metodama delovanja fizikalne terapije i aparaturnom lečenju – informišite se na našem

blogu.

fizikalna terapija sučević

RAZLIKA IZMEĐU FIZIKALNE TERAPIJE I KOREKTIVNE GIMNASTIKE

Kao što smo već napomenuli, ove dve metode nisu nužno odvojene. Obe terapije pomažu u poboljšanju kretanja i smanjenju bolova u zglobovima i mišićima. Jedan od različitih aspekata ova dva tretmana je vreme koje je potrebno da se sprovedu i da deluju.

Većina dostupnih fizioterapijskih tretmana se dešava tokom poseta različitim ordinacijama. Često, fizioterapeuti moraju da prate vežbu kako bi bili sigurni da je efikasna. Iako potreba za trenerom na većini sesija nije problem za mnoge, drugi preferiraju nezavisnost. Fizikalna terapija Sučević, uslugama fizioterapije kod kuće omogućava vam sve benefite fizikalne terapije i korektivne gimnastike u sopstvenom domu. Individualne terapije uvek se iznova modifikuju kroz mesečne evaluacije pacijenata. Na taj način, dinamičnim, a planskim terapijama, dolazimo do najboljih mogućih rezultata.

korektivna gimnastika za decu

 

KOREKTIVNA GIMNASTIKA ZA DECU

Za decu bi vežbanje trebalo da bude fizička aktivnost uz zabavu. Gimnastika doprinosi razvoju preciznosti, koordinacije pokreta i fleksibilnosti.

Pažljivo osmišljene vežbe, prilagođene uzrastu, sposobnostima i potrebama dece, poboljšavaju njihovu snagu, podižu energiju, samopouzdanje i pružaju dobru osnovu za životno zdravlje.

Posebno dizajnirane korektivne vežbe za decu doprinose:

 • Razvoju mišićnog i koštanog tkiva

 • Usavršavanju koordinacije i motoričkih sposobnosti

 • Razvijanju pravilnog držanja

 • Korekcijama niza manjih funkcionalnih fizičkih deformiteta

 • Kontroli težine

 • Boljem psiho-emotivniom razvoju i zdravijem odnosu prema životu.

Korektivna gimnastika se može primeniti i kod dece koja su predisponirana na bilo koji od posturalnih deformiteta. Takođe može biti deo terapije ako su deformiteti već prisutni. Vežbe imaju za cilj da povećaju snagu mišića i opseg pokreta, i pomažu u poboljšanju koordinacije pokreta.

ZA KOGA JE KOREKTIVNA GIMNASTIKA?

U najvećem su riziku deca koja su prerano počela da hodaju, koja su gojazna, fizički neaktivna. Zatim, deca koja imaju loše navike u držanju ili previše vremena provode gledajući televiziju i igrice.

Deformiteti se mogu javiti u pubertetu kada deca brzo rastu i razvijaju se zajedno sa njima.

Vežbe korektivne gimnastike imaju za cilj da spreče stvaranje mogućih deformiteta (ili koriguju postojeće) i omoguće pravilan razvoj deteta. Korektivne vežbe direktno utiču na mišiće i zglobove, kao i na celo telo. Usmerene su na jačanje slabijih mišića i na istezanje skraćenih mišića. Kada postoji deformitet grudnog koša ili kičme, vežbe disanja su obavezne

FIZIKALNA TERAPIJA SUČEVIĆ

Bavi se prevencijom i korekcijom patologija mišićno-koštanog sistema kod dece. Zatim, prevencijom poremećaja posture (lošeg držanja) dece svih uzrasta, od beba preko dece školskog uzrasta i adolescenata.

Ciljane vežbe mogu biti uspešne u ispravljanju deformiteta kao što su tortikolis (iskrivljeni vrat),

 • spušteni lukovi i ravna stopala,

 • noge u obliku slova X i O,

 • loše držanje,

 • skolioza, kifoza, lordoza itd.

 

 

vežbe fizikalna terapija

 

SUMA SUMARUM – KOREKTIVNA GIMNASTIKA

 

 Početni zadatak korektivne gimnastike uključuje da pacijent bude svestan svog deficita i njegovih posledica.

Od tog trenutka fizikalna terapija vežbama može uticati na:

 • Otklanjanje psihičkih i fizičkih kompleksa izazvanih fizičkim deficitima uz stalnu podršku i kontinuirani rad;

 • Upoznavanje pacijenta sa uzrocima i posledicama nastanka posturalnih mana;

 • Ovladavanje sposobnostima ispravljanja defekta asimilacijom lokalnih i globalnih korekcija. ;

 • Formiranje navike pravilnog držanja i korigovanje pokreta tela;

 • Razvijanje posturalne izdržljivosti;

 • Uspostavljanje navike pravilnog kretanja u različitim uslovima svakodnevnog života, bez učešća svesti.

 • Sprovođenje fizičke rekreacije koja vodi računa o elementima prevencije i korekcije poremećaja koji prete pacijentu.

 • Prevenciju povreda.

Važno je napomenuti da korektivna gimnastika nije namenjena isključivo osobama sa urođenim manama u telu ili pokretima. Ukoliko osećate da vaše telo nije kako treba, da vas izdaje ili zamara. Obratite nam se. Učinićemo sve da se osetite mlađe, poletnije i fukncionalnije u svojoj koži.

Fgym - saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Tim Co- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Maximum Effect - saradnik Fizioterapeuta Nikole Sucevica Kujka- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Beograd Chiper- saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica Beograd Dr. Stepić - saradnik fizioterapeuta Nikole Sucevica

Da li vam je ovaj članak pomogao?

Ukoliko smatrate da je koristan podelite ga sa prijateljima kako bi i njima neko pomogao.